Hlavní obsah

Zima v Beskydech si vyžádala druhou oběť

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednasedmdesátiletý turista zkolaboval 31. prosince odpoledne na hřebeni Soláně. Hlídka Horské služby i přivolaný lékař jej marně oživovali víc než hodinu. První obětí zimních Beskyd byl 12. prosince o tři roky mladší Polák, který zemřel na selhání srdce.

Foto: Archiv HS
Článek

Kolemjdoucí turisté našli seniora na hřebeni Soláně. Přivolali horské záchranáře a sami začali s resuscitací. „Po příjezdu na místo jsme pokračovali s resuscitací do příletu vrtulníku Letecké záchranné služby z Ostravy. Oživovací pokusy ale selhaly, po hodině byl lékař LZS nucen konstatovat smrt,“ uvedl Radim Pavlica, náčelník Horské služby Beskydy. Přesné příčiny úmrtí nyní šetří Policie ČR. 

V průběhu silvestrovské noci mimo jiné musela Horská služba dvakrát zasáhnout v prostoru Lysé Hory. V prvním případě se jednalo o poranění dolní končetiny, ve druhém pak o pomoc opilému mladíkovi. Toho našli náhodní turisté ležet na sněhu a horští záchranáři jej poté museli transportovat do údolí, kde jej předali k dalšímu ošetření.

První obětí Beskyd se stal 12. prosince loňského roku osmašedesátiletý Polák. Muž zkolaboval při pěším turistickém výletu na Čantoryji. "Muž, který měl podle přátel zdravotní problémy již dříve, na místě podlehl náhlé příhodě srdeční. Oživovací pokusy byly už marné," popsal tragédii Pavlica.

Beskydy nejsou v mrazu a při sněhové pokrývce nejlepším terénem pro turisty se zdravotními problémy. "Všichni návštěvníci hor by měli vždy myslet na to, zda plánovanou trasu zvládnou a zda jim výstupy na vrcholy a hřebeny dovolí v takovém počasí jejich zdravotní stav. Riskovat se zkrátka nevyplácí,“ důrazně varoval náčelník Pavlica.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám