Hlavní obsah

Zima na Slovácku aneb Košty a fašanky, kam se podíváš

Novinky, Veronika Friedlová

Zimní období na Slovácku rozhodně není obdobím nudy. Právě naopak. V těchto dnech to zde žije společenským životem. Od ledna do března se to doslova hemží plesy, maškarními zábavami, zabijačkami, košty a fašanky.

Článek

A co je to vlastně FAŠANK? Slovo je odvozeno od německého Fasching neboli karneval. A karneval zase pochází z latinského carne = maso a vale = sbohem. Říkáme tedy sbohem masu? Ne tak úplně.

Když totiž zabrouzdáme naší úvahou dál, zjistíme, že staří Čechové si tento výraz spojili spíše s významem slova „pustit“, tedy naopak, že si maso dopřáváme. Právě proto je masopustní období také obdobím zabíjaček. Fašankové průvody a zábavy jsou potom završením hodování a veselí, po kterém nastává postní doba.

Tradiční masopustní obchůzky byly původně pouze v režii mladých mužů, chasníků a mladých „ženáčů“, ženy a děti se neúčastnily. Dnes jsou tyto obchůzky na Slovácku dodržovány skupinami folklorních souborů nebo spolků, včetně dětí a dívek. A i když si někteří tuto tradici přizpůsobují k obrazu svému a přicházejí stále s novými a originálními maskami, popravdě to není až tak žádoucí. Pokud totiž chceme udržovat tradice, měli bychom je přece ctít v původní podobě a nekazit je moderními výmysly.

Mezi nejtypičtější masopustní masky patří bezesporu medvěd, slamák, kůň, žid nebo kominík. Každá obec si potom přizpůsobuje fašankový průvod dle svých specifických zvyků. Fašankové průvody chodí po obcích, zpívají, tančí (muži typický mečový tanec "Pod šable") a jsou za to odměněni pohoštěním, nějakou tou pálenkou a s sebou dostanou zpravidla slaninu, špek a vejce.

Někde je dodržován také zvyk „Pochování basy“, rozloučení se s bujarými zábavami, tancem a hodováním. Proto pochování basy - symbolu muziky.

Na Slovácku je nejvyhlášenější Festival masopustních tradic Fašank ve Strání. Letos se koná v termínu 1. – 5. března. Návštěvu obce Strání lze spojit s návštěvou skláren Květná při příležitost Dnu otevřených dveří, a to 2. března.

A pokud máte chuť okoštovat víno, slivovici či zabijačku, nahlédněte určitě na www.slovacko.cz, kde jsou všechny akce uvedeny - a tak si jistě vyberete místo i termín, které vám budou nejvíce vyhovovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám