Hlavní obsah

Žije se v Karviné opravdu tak špatně, jak uvádí výzkum? Zajímal nás názor studentů

Novinky, Pavel Jaňurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak ukázal průzkum Vysoké školy ekonomické společně s Mastercard a Sdružením Czech Top 100, Karviná je nejhorším městem pro život - a to po všech stránkách. Mají však stejný názor i občané žijící v Karviné? Několik jsme jich oslovili.

Článek

Výše jmenované společnosti porovnaly život v celkem 63 vybraných městech z celé republiky. Vítězem průzkumu se stal Jindřichův Hradec, nejhůře dopadla Karviná. Studie se zabývala nejen kriminalitou, ale také nezaměstnaností, sociální, či zdravotní péčí.

Na názor, jak se v Karviné žije, jsme se proto zeptali studentů žijících ve městě.

"Já jsem s životní úrovní v Karviné relativně spokojená," uvedla studentka Kateřina Doležalová s tím, že problémy s kriminalitou měla, když bydlela v Karviné-Novém Městě. "Teď už bydlím v okrajové části Karviné-Ráj, a tam jsem velmi spokojená. Proto si myslím, že tento výzkum nemůžeme brát úplně vážně. V každém městě jsou části s lepší a horší životní úrovní," dodala.

Podle Petry, studentky karvinského gymnázia, je však kriminalita v jiných městech vyšší než tady. "Přesto, že jsem jednou byla okradena za bílého dne, nebojím se chodit večer ven více než v jakémkoliv jiném městě. Jedno, co vím jistě, je, že jakmile v Karviné dokončím střední školu, budu se orientovat jiným směrem z tohoto kraje a to celoživotně," prozradila.

Opačného názoru jsou studenti Jakub Antal a Nikola Pawliczková. Oba bydlí v Karviné -Novém Městě. "Jsem tady, protože mě tady drží škola, ale jakmile s ní skončím, plánuju jít jinam," říká Jakub.

Podle Nikoly pak je hlavní problém s lidmi pobírajícími sociální dávky. "Bydlím v Novém Městě, dalo by se říct přímo v „ghettu“, takže vím, jak to zde chodí. Osobně jsem se obětí trestného činu naštěstí nestala, ale vím o hodně mých známých, kteří byli přepadeni, okradeni, zbiti nebo kterým i vyhrožovali nožem či jinými nebezpečnými zbraněmi," prozradila. "Když jdu o víkendu večer ven, vracím se, nehledě na čas, domů taxíkem. Mám tady čím dál větší strach. Mělo by se začít jednat," uzavřela své vyjádření Nikola.

Obdobného názoru je Markéta Suchánková, která navíc popisuje to, že jí již několikrát přepadli. "Již třikrát jsem se stala obětí trestného činu a mojí příbuzní také. Domnívám se, že to není jen záležitost Karviné, stát nemá prostředky na to, aby občanům zajistil bezpečnost. Sama večer ven nechodím, bojím se o své zdraví a o svůj život," sdělila.

"S výzkumem souhlasím. Zčásti je to dáno i mentalitou zdejších lidí. Všichni se ihned hrnou do práce, vydělávat peníze, a zapomínají na sebezdokonalování a vzdělání. Pak se diví, že musí 10 let trčet na špatně placeném a nezajímavém místě. Hlavně díky širší možnosti seberealizace momentálně studuji v Brně a zpět do Karviné se vrátit nehodlám," uzavřel náš miniprůzkum student Patrik Minařík.

Reklama

Výběr článků

Načítám