Hlavní obsah

Židlochovický archivář Eduard Vyhlídal jubilantem

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Eduard Vyhlídal ze Židlochovic oslavil v neděli 6. března osmdesátiny. Přestože do důchodu odešel již před dvaceti lety, je stále mimořádně pracovitý a aktivní. V současnosti se věnuje zejména městskému vlastivědnému archivu, připravuje různé výstavy a pro regionální televizi historické seriály.

Foto: Jiří Smutný

Eduard Vyhlídal v archivu

Článek

Většinu života prožil v Židlochovicích, kde v roce 1960 nastoupil jako učitel na základní školu. V listopadu 1989 ve městě spoluzakládal Občanské fórum a po vzniku Občanské demokratické strany se stal aktivním členem místního sdružení, v němž později převzal funkci předsedy.

V roce 1992 se stal členem nově ustaveného vlastivědného kroužku. Netrvalo dlouho a zůstal v něm jako jediný aktivní člen. V komunálních volbách v roce 1994 byl zvolen za ODS zastupitelem, místostarostou a předsedou kontrolní komise, což ho přimělo ukončit svoji pedagogickou dráhu a vzdát se funkce v ODS. Plně se věnoval práci místostarosty, při které měl na starost školství, kulturu, sport, zdravotnictví a sociální věci.

Pro svůj mimořádně kultivovaný projev byl vždy vyhledávaným moderátorem nejrůznějších společenských akcí. V roce 1996 odešel do starobního důchodu, ale funkci místostarosty vykonával dál jako neuvolněnou až do konce volebního období. V roce 1997 si přibral práci člena redakce regionálního televizního zpravodajství. O rok později s funkcí na radnici skončil a plně se soustředil na práci archiváře. Začal se více věnovat i své další zálibě - kreslení.

Zatímco dříve lidé znali jeho obrázky pouze ze stránek Židlochovického zpravodaje a jen výjimečně z výstav, nově se jeho veřejná prezentace zintenzivnila. Jeho autorské výstavy byly k vidění zejména v Židlochovicích, Rajhradě a v Brně a mnohé z nich byly prodejní. Vybrané peníze si ale autor nikdy nenechal pro sebe. Vždy je věnoval na nějaký bohulibý účel, například na opravu kláštera, na vylepšení knihovny nebo pro organizaci, starající se o děti. Zcela právem získal v roce 2003 ocenění „Zasloužilý občan města Židlochovic“.

Reklama

Výběr článků

Načítám