Hlavní obsah

Židé v diaspoře - fotografická výstava Jindřicha Buxbauma v Krnově

Novinky, Tomáš Sedlák B.Th.

S další výstavou černobílých fotografií zavítá již potřetí do Krnovské synagogy známý fotograf Jindřich Buxbaum.

Foto: Tomáš Sedlák B.Th.

Plakát vernisáže: Židé v diaspoře

Článek

Tentokrát se bude výstava tematicky věnovat Židům žijícím v diaspoře (v rozptýlení - t.j. mimo stát Izrael). Výstava postihuje život Židů napříč generacemi, ale i státy světa.

Jindřich Buxbaum (1953) je potomkem přeživšího šoa. Tento fakt ovlivňuje silně jeho tvorbu, zejména po jeho návštěvě Izraele, která jej programově obrátila k světu Židů.

Tentokrát to však bude poprvé, kdy se Jindřich Buxbaum představí také knižně. Jeho stejnojmenná prvotina Židé v diaspoře doplněná souznějícími texty Daniela Soukupa (1981), zve čtenáře k náhledu do míst a na rozcestí myšlenek, kam by se ne každý odvážil vstoupit, a odhaluje svět Židů, který je i ve 21. století zastřen mlhou tajemna a mystiky.

Vernisáž výstavy proběhne v neděli 14. dubna v Krnovské synagoze od 17 hodin. Úvodním slovem přivítá přítomné fotograf Jindřich Štreit, a hudbou doprovodí skupina Střemkoš.

Vstupné dobrovolné, malé občerstvení zajištěno. Součástí vernisáže bude i autogramiáda knihy Jindřicha Buxbauma. Výstava potrvá do konce června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám