Hlavní obsah

Žhářem, který přepadl i čerpací stanici, byl devatenáctiletý dobrovolný hasič

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumperským policistům se podařilo dopadnout devatenáctiletého mládence z Mohelnicka, kterému původně prokázali šíření poplašné zprávy. Celkem čtyřikrát totiž kvůli jeho telefonátům vyjížděli k neexistujícím zásahům. Jenže z mladého muže se posléze vyklubal žhář, lupič a - dobrovolný hasič.

Foto: PČR Šumperk

Z rybářské chaty v Křemačově zbylo spáleniště

Článek

"Z trestného činu šíření poplašné zprávy je podezřelý devatenáctiletý mladík, který v době od 27. ledna do 1. února oznámil na linku 112 dvě dopravní nehody a dva požáry. Ve všech případech se jednalo o plané poplachy, které zaměstnaly hasiče i policii," uvedl policejní mluvčí Josef Bednařík. 

Policisté se nestačili divit, když zjistili, že mladý muž, jinak nadšený člen sboru dobrovolných hasičů, je stejně nadšeným žhářem. Od ledna do konce února založil na Mohelnicku čtyři požáry. Ten první hned čtyři dny po novém roce, kdy zapálil rybářskou chatu u Křemačovského rybníka v Křemačově. Rybářům doslova zpopelnil majetek v hodnotě půl milionu. Pohled na oheň ho nepochybně uspokojoval, protože 10. ledna v noci zapálil u Libivé stoh slámy. Způsobenou škodu vyčíslil majitel na 120 tisíc korun. Malý oheň taky dobrý, pomyslel si mládenec 22. února, když v Mohelnici v ulici Na Příkopech podpaloval plastový kontejner na odpad. Škoda tentokrát činila "jen" 4 tisíce a tak o dva dny později zapálil stejný kontejner v ulici Na Zámečku. Není bez zajímavosti, že mladý muž se na hašení požárů podílel. A velmi aktivně.

Policisty čekalo další překvapení, mládenec se totiž přiznal i k dalšímu dobrodružství z 24. ledna, kdy večer vyrazil na lup do čerpací stanice v Mohelnici. „Pod pohrůžkou použití zbraně požadoval po prodavačce vydání peněz, což však odmítla. Muž poté zaplatil za žvýkačky a místo opustil," popsal mluvčí přepadení, při kterém mládenec ohrožoval obsluhu pistolí. Podle vlastních slov peníze nutně potřeboval na splacení šestitisícového dluhu.

Mladíkovi, který se policistům přiznal, hrozí za trestné činy šíření poplašné zprávy, poškození cizí věcí a loupež odnětí svobody od dvou do deseti let. Jeho duševní zdraví budou posuzovat znalci. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám