Hlavní obsah

Žen s rakovinou prsu každoročně přibývá

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrně sedm žen zemře v České republice každý den na rakovinu prsu. Převážná většina z nich kvůli tomu, že se na nádor přijde pozdě. V prostějovské nemocnici si smutnou zprávu vloni vyslechlo 71 žen, o deset víc než v roce 2011. U většiny z nich byl nádor objeven včas, mají šanci na uzdravení.

Foto: Archiv Nemocnice Prostějov

Ilustrační foto

Článek

Podle dostupných statistik využívá v Česku možnosti prevence v podobě mamografického vyšetření jen 54 procent žen. Druhá polovina na toto vyšetření vůbec nechodí. Přitom mají ženy nad 45 let možnost nechat si prsa jednou za dva roky zdarma vyšetřit na mamografu.

V prostějovském regionu je jediným akreditovaným pracovištěm Screeningové mamografické centrum prostějovské nemocnice. „Léčba je v dnešní době velmi úspěšná. Zatímco v devadesátých letech minulého století tomuto onemocnění podlehla každá druhá žena, dnes je úmrtnost na rakovinu prsu asi 30 procent,“ uvedla vedoucí lékařka prostějovského screeningového mamografického centra Lucie Krpcová.

Zároveň potvrzuje skutečnost, že u nás existuje poměrně vysoké procento žen, které prevenci podceňují. „Přestože mamografické vyšetření zachránilo tisíce životů, stále existuje spousta žen, které mají strach, že se něco při mamografii najde, a na vyšetření nejdou,“ vysvětlila Krpcová.

Připravují se tak v případě nemoci  o možnost uzdravení. Největší naději mají totiž ty, u kterých je diagnóza stanovena včas. „Zachytíme-li rakovinu prsu ještě před objevením klinických příznaků, šance na úplné uzdravení je veliká. V sedmdesáti procentech případů dokáže mamografické vyšetření odhalit rakovinu už v časném stádiu,“ dodala optimisticky.

Prostějovská nemocnice se zařadila do sítě mamografických center už v roce 2008. 

Reklama

Výběr článků

Načítám