Hlavní obsah

Zeměměřiči bojují za větší uznání své práce již dvacet let

Novinky, Petr Skála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V největším sále budovy České vědeckotechnické společnosti v Praze se sešlo poslední dubnový pátek téměř 200 zeměměřičů, aby si vyslechli referáty pro úředně opravněné inženýry. Poté diskutovali například o možnostech zřízení zeměměřické komory ze zákona nebo o dalším uplatnění zeměměřičů.

Foto: Petr Skála

Zeměměřictví není výhradní profesní činnost jen pro muže,a proto na jednání připomínající 20 let obnovené živnosti byly i ženy v početném zastoupení.

Článek

"Obor zeměměřictví si rozhodně zaslouží větší popularizaci na veřejnosti než má doposud. Je proto nutné vyžadovat provádění geodetických prací výhradně odborně vzdělanými a zkušenými zeměměřiči, jež nikdo s jinou profesí nemůže nahradit, dále upozorňovat na význam účasti geodetů u některých stavebních, projekčních a dalších činností a nezanedbávat ani vystupovaní geodetů na veřejnosti. Zeměměřič by měl do prostoru měření vcházet hlavních vchodem a ne přelézat plot," poznamenal předseda Českého úřadu zeměměřického a katastrálního Karel Večeře. 

"Za dvacet let se obor zeměměřictví výrazně změnil. Došlo k úsporám pracovních sil, neboť současná technika umožňuje měření jedním pracovníkem proti dřívější třičlenné skupině. Přístroje jsou sice nákladnější, ale obor nyní ovlivnila i krize, při které se méně staví a investuje, proto je v této době na trhu více zeměměřičů než je pro ně tady pracovních příležitostí," řekl kriticky předseda Českého svazu geodetů a kartografů Václav Šanda.

"Obvykle se při výkladu historie oboru začíná slovy: již staří Římané... Tradice oboru zeměměřictví však začala ještě v době před starým Římem," zahájil exkurzi do minulosti znalec historie zeměměřictví Pavel Hánek, který  dokumentoval, že zeměměřici vždy bojovali o lepší společenské i finanční uznání.   

Zeměměřiči pracují nejenom v soukromé praxi, ale jsou i ve státní správě. Jejich stopy najdeme i za stovkami tisíc do katastru nemovitostí zařazených vkladů, záznamů, geometrických plánů a poskytnutých informací.

Uznávaný zeměměřič Jan Vondraš byl ve své poznámce konkrétní. "Aby jednou za sto let v České republice došlo k obnově katastru nemovitostí, bylo by potřeba každým rokem zaměřit a zpracovat alespoň 131 katastrálních území," připomněl náročnost a rozsah prací, na nichž by se měli zeměměřici především podílet. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám