Hlavní obsah

Ze zámku Vizovice vyrážela zvláštní komanda k likvidaci partyzánů a kopaničářů

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Je to temná kapitola barokního zámku ve Vizovicích. Obec je spojována s lidovými slavnostmi, pečivem, výbornou Jelínkovou pálenkou, bohužel zámek si vybraly na konci války za ubikaci složky německé armády. Na jaře 1945 vyrazily s pomocí českých zrádců zmasakrovat kopaničáře na Ploštině a Prlově.

Foto: archiv NPÚ
Článek

Biskupovo venkovské sídlo

Půvabný barokní objekt postavený v letech 1749-1770 pro hraběte Heřmana Hannnibala z Blümengu představuje šlechtický život ve dvou prohlídkových okruzích. Hrabě, církevní hodnostář, královéhradecký arcibiskup, nechal objekt vystavět na místě původní renesanční tvrze. Počátky stavby jdou daleko hlouběji do historie, původní zničily válečné události dob husitských, i vpád Tatarů na Moravu. Zámek je obklopen parkem celoročně přístupným.

V expozicích stojí za zmínku sbírka hodin: od baroka po empirové, stylový nábytek, porcelán, lustry. Vizovičtí si nejvíce považují rozsáhlou kolekci obrazů z 16.-19. století se vzácným souborem děl nizozemského malířství a pracemi významných českých autorů. Určitě se bude líbit i zámecká kaple. Majitelům se tu bydlelo velmi dobře a pohodlně. Než došlo v roce 1945 po válce ke znárodnění zámku, prožil i svou temnou stránku.

Ač již bylo jasné, že se konec „tisícileté říše“ neodvratně blíží, německá branná moc za pomocí dalších přisluhovačů nemilosrdně likvidovala s obrovskou brutalitou jakýkoli náznak odporu.

Komando Josef

Na zámku ve Vizovicích se ubytovala v březnu 1945 protipartyzánská jednotka Stíhacího oddílu (Jagdkommando) 6. roty, I. praporu, s označením Josef se štábem v Holešově a část 21. policejního pluku SS. V jejich řadách sloužili i Ukrajinci a Poláci, pomáhali jim také Maďaři. Velitel oddílu Josef W. Tutter působil po válce jako agent StB.

V oblasti se pohybovali příslušníci 1. čs. partyzánské brigády Jana Žižky s velitelem majorem Murzinem. Mezi ně se snažili infiltrovat provokatéři, což se jim také u vesničanů, kteří neodmítali pomoc cizím, podařilo.

Partyzáni si podle svědectví z poválečných let počínali velmi neopatrně, při útoku německých jednotek na Ploštinu nechali obyvatele kopanic bez ochrany povraždit.

Němci byli velmi brutální, podobně jejich řádění pocítily vesnice na Slovensku, po potlačení SNP. Ploštinu Němci vypálili 19. dubna 1945, v plamenech zahynulo 24 lidí, další 3 popravili a jednoho umučili. Podobně dopadl i nedaleký Prlov.

Nejsmutnější na věci je, že do Ploštiny a Prlova přivedli běsnící esesáky dva čeští zrádci.

Na místě vypálené Ploštiny je od roku 1975 monumentální památník, v jedné z novějších usedlostí od 1985 muzeum.

Partyzáni nakonec osvobodili Vizovice před příchodem Rudé armády, Němci se snažili počátkem května zmizet na západ.

Vizovice, to je folk a slivovice

Ve Vizovicích se pořádá pravidelné v srpnu Vizovické trnkobraní spojené se soutěží v pojídání švestkových knedlíků, v červenci folkový festival Valašský frgál, a Master of Rock, a v říjnu Burčák cup.

Opomenout nelze výrobu čokolády v zámeckém areálu.

Smrt se jmenuje Andílek

O osudu Ploštiny natočili v roce 1963 režiséři J. Kadár a E. Klos vynikající film na motivy stejnojmenné knihy Ladislava Mňačka Smrt si říká Engelchen.

Reklama

Výběr článků

Načítám