Hlavní obsah

Ze Špulky na Benešovsku uvidíte značnou část Čech, možná i Sněžku

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pocit závrati byl dost silný, asi to dělá to ven nakloněné zábradlí. Počasí nebylo přímo výhledové, opar se válel po kraji, ale z výšky 30 metrů po zdolání 151 schodů rozhledny Špulka na Benešovsku jsem si nestěžoval. Na Březáku nad Lbosínem postavil svazek obcí mikroregionu CHOPOS výjimečné dílo.

Foto: Vratislav Konečný

Stolní Člověče, nezlob se, jak dlouho vydrží?

Článek

Není to jen rozhledna ve tvaru špulky, která jí dala jméno, ale také „doprovodné programy“ v okolí, které k místu přitahují. Pokud se jim vandalství české vyhne, mohou při pravidelné údržbě těšit i další generace.

Ocel doplněná dřevem a kameny

Myšlenka postavit rozhlednu v místě dřívějšího triangulačního bodu vznikla v roce 2009. Stavba začala o čtyři roky později, dílo bylo otevřeno 26. dubna 2014. Základními prvky jsou ocelová konstrukce, tubus a roštové schodiště, podepřeno a vyztuženo trámy a hranoly smrku a modřínu, ukotveno v kameni. Architektkou rozhledny je ing. arch. Iveta Torkoniaková, stavbu realizovala pardubická firma Chládek a Tintěra a. s.

Lbosín je miniaturní vesnička benešovského okresu, nedaleko od Divišova, kudy prochází dálnice Praha – Brno. Parkoviště na okraji vsi bývá v létě plné, rozhledna táhne (vstupné dobrovolné), nebo se dá parkovat na silnici z Teplýšovic do Humence.

Stolní Člověče, prosté a geniální

Hned za posledním lbosínským domkem narazíte na první zastavení Ptačí stezky. Na deseti minipanelech jsou vyobrazeni místní mistři pěvci lbosínští, od sýkorek po hejly.

Společně se stezkou ptáků se vine Naučná stezka vytvořená dětmi z pěti škol v okolí. Kresby a rébusy na panelech, minete ale také keramickou postavu vodníka v nádrži s lekníny, miniaturní Stonehenge a po dřevěném můstku u rybníčku Brčálníku dojdete k altánku.

Tady se mohou děti učit, schovat se v případě nepočasí, ale také si zahrát obří Člověče, nezlob se!. Výborný nápad - uzpůsobit stolní desku jako hrací pole, figurky jsou ukryty po poklopem uprostřed.

Kruhové poučení

Na naučné stezce je několik zastavení, lemuje ji i pár ze dřeva vyřezaných postaviček. Mírně do kopce a stojíte u paty Špulky. Dřevěný Špulík, strážce rozhledny, se špulkami stojí opodál na dotvoření dětské fantazie.

Pod rozhlednou najdete na panelech informace o 21 obcích regionu, od založení po současnost, u každé je vypíchnuta nějaká zajímavost. Vše text plus fotky, zároveň je tu umístěna i venkovní kronika. Z ní se dozvíte o lidech, organizacích, spolcích, kteří pomáhali projekt realizovat. A je jich mnoho.

V sezóně je otevřen i stánek s občerstvením a turistickými předměty – vizitky, pohledy, známky. Též WC je k dispozici.

Možná uvidíte Sněžku

V prvním patře rozhledny jsou umístěny na plošině lavice, vhodné posezení zejména pro školní výpravy, nejen na odpočinek, ale též jako zasedačka v přírodě. Na vrchu je to vzhledem k odkloněnému zábradlí trochu adrenalinové, ale výhled na mírně zvlněnou krajinu je parádní. Prý je vidět i Sněžka, určitě hodně ze středních Čech, já jsem koukal na výrazný Blaník na obzoru.

Úpatí rozhledny tvoří obří mapa mikroregionu vyskládána s kamene s názvy obcí. Jste jakoby rozkročení nad nimi. Dobrá nálada z příjemného zážitku se vine jako niť na špulce.

Reklama

Výběr článků

Načítám