Hlavní obsah

Že panenky nejsou jen na hraní, zjistíte při prohlídkách zámku Mníšku pod Brdy

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prohlídky mníšeckého zámku představují návštěvníkům bydlení z doby první republiky. Místnosti jsou plné předmětů, které sloužily nejen k praktickému využití, ale navíc také pěkně zdobí interiér. Mezi ně patří i zajímavé panenky. Zámek zve každý víkend na prohlídky nejen pro dospělé, ale i pro děti.

Foto: Anna Čelouchová

Pod čajovou panenku se vešla konvička s horkým nápojem. Čaj nebo káva vydržely déle teplé.

Článek

Služebná chytila panenku za pas a postavila ji na konvici horkého čaje. Na podnosu je i šálek z cenného porcelánu a sladké pečivo k odpolední svačince. Nemusí tolik spěchat ani mít obavy, že by nápoj příliš rychle vychladl. Jeho teplotu totiž pomáhá udržet právě panenka zvaná čajová.

Je fajn, že na zámku je jich k dispozici několik, ale ne všechny poskytují takový komfort. Některá má jen jednu vrstvu látky, a tak nápoj ukrytý pod její sukní dlouho teplý nezůstane. Jiná má zase sukni silnou, polstrovanou, a jako termoska funguje mnohem lépe.

Takzvané čajové panenky, dnes bychom řekli "termopanenky", byly velmi oblíbené v 19. století, ale i za první republiky. Byly tvořeny většinou porcelánovým tělíčkem a kovovou konstrukcí, kterou si pak hospodyňky pošily podle své libosti. V časopisu Pražanka z roku 1926 tehdy nabízeli tipy a návody, jak takovou panenku obléci. Jak psala redakce: Možno zde zužitkovati zbytků různého hedvábí, stužek či sametů atd.

Fantazie se meze nekladly. Panenky mohly mít šaty různých módních stylů a převlékat je, aby barevně ladily s interiérem. Měnily paruky nebo účesy, nechyběly ani různé doplňky jako kabelky či paraplíčka.

Na zámku v Mníšku pod Brdy nedaleko Prahy mohou návštěvníci při prohlídce dvou okruhů vidět celkem tři takovéto panenky "čajenky" různých velikostí, v různých šatech a účesech a s různě silnou sukní. Tvořily nedílnou součást interiéru konce 19. a počátku 20. století. 

O víkendu 27. a 28. února jsou na Mníšku otevřeny komnaty nejen pro dospělé, ale i pro dětské návštěvníky. Uvidí speciální prohlídky, pohádkové sklepení i výstavu princezen.

Reklama

Výběr článků

Načítám