Hlavní obsah

Zdraví pro všechny, hlásají medici. Opět chystají preventivní akci

Novinky, Gabriela Krejčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci Světového dne zdraví se medici také letos rozhodli uspořádat akci pro veřejnost, kde představí nejrůznější preventivní vyšetření a zdarma nabídnou interaktivní poradenství. I vážným onemocněním se dá totiž předejít.

Foto: IFMSA

Letošním tématem českých mediků je Zdraví pro všechny.

Článek

Každoročně rozličná onemocnění omezují kvalitu života velké části populace, jejich následky a komplikace vedou ke zbytečným úmrtím tisíců lidí. Problémem je, že ne každý z nás má ty možnosti dostat se k lékaři včas.

Mezi největší "zabijáky" v ČR patří kardiovaskulární choroby nebo různé formy rakoviny. Kolorektální karcinom je druhým nejčastějším zhoubným nádorem v České republice. Ve výskytu ho předčí pouze zhoubné nádory prsu u žen a rakovina plic u mužů. A v Evropě s tímto onemocněním rovnou "vedeme".

Test na okultní krvácení, jako prevence kolorektálního karcinomu, se provádí ve věku od 50 let do 55 let v jednoročním intervalu a od věku 55 let ve dvouletém intervalu. Jako druhá varianta screeningu rakoviny střev a konečníku se pacientům ve věku od 55 let nabízí provedení kolonoskopie. O těchto a dalších preventivních vyšetřeních se mimo jiné dozvíte na letošní akci.

Preventivní měření

V rámci zvýšení povědomí o zdraví a preventivních prohlídkách pražské lékařské fakulty pod záštitou neziskové organizace IFMSA CZ pořádají Světový den zdraví, který se uskuteční dne 11. dubna v OC Galerie Harfa Praha 9 od 10 do 20 hodin. Letošní Světový den zdraví se bude věnovat problematice Zdraví pro všechny.

„Na akci bude proto příležitost nechat si změřit krevní tlak, BMI (body mass index) či množství tělesného tuku. Návštěvníci se dozvědí o možnostech, jak skončit s kouřením nebo jak si poradit s obezitou. Díky mezifakultní spolupráci mezi studenty jednotlivých oborů budou přítomni i studenti nutričního poradenství a fyzioterapie. Součástí programu je i stanoviště studentů zubního lékařství,” uvedla hlavní koordinátorka pro Prahu Eliška Vaňásková s tím, že na místě budou odborníci měřit také glykémii, návštěvníci se dozvědí, jak mohou odhalit rakovinu prsu a varlat včas, a pro děti je připraven koutek, kde si mohou vyzkoušet operaci plyšového medvídka a roli skutečného lékaře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám