Hlavní obsah

Zdravě a chutně, nově a pestře. Takový je projekt Fajne školní bistro v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

S novým školním rokem v Ostravě odstartoval projekt Fajne školní bistro, který se postupně dotkne stavování v jídelnách základních škol v Ostravě. Ve školní jídelně na ZŠ I. Sekaniny v Ostravě-Porubě v úterý 15. října šéfoval kuchařkám v jídelně ostravský šéfkuchař David Valíček.

Foto: Josef Zajíc

Úterý v jídelně ZŠ Ivana Sekaniny v Ostravě - Porubě. Kuchařky chystají čtyři jídla.

Článek

A dílo se podařilo. Téměř šest set strávníků přišlo do jídelny, kde nad vydávajícími okénky byl nápis Fajne školní bistro a na tácku strávníci obdrželi od kuchařek čtyři jídla v malých porcích, které pak ohodnotili známkou od jedničky do pětky.

Na tácku jim vedoucí kuchařka Iveta Pyšová s vedoucí školní jídelny Renatou Waisrovou připravily jídla, které jim naplánoval, spolu s dalšími kuchařkami uvařil šéfkuchař z Food Ateliéru z Dolních Vítkovic David Valíček.

Na tácku měli servírovány čtyři chody: 1. trhané maso s restovaným zelím a pečeným bramborem s pažitkovým smetanovým krémem, 2. bermudský rybí karbanátek, 3. luštěninový salát s kukuřicí a 4. domácí cheesburger s hranolky.

„Nápad to byl velmi dobrý a jsme rádi, že nám magistrát města Ostravy v tom, abychom docílili zdravé stravy, výrazně pomáhá - projekt Fajne školní bistro je toho dokladem. Ve školních jídelnách nesledujeme jen hygienu v jídelnách a místech, kde se vaří. Sledujeme i složení spotřebního koše a plnění nutričních doporučení na zdravou stravu,” uvedla Michaela Remešová, vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých.

Podle Michaely Remešové se stravování z hlediska hygieny a chutného jídla velmi zlepšilo. Přesto jsou rezervy v podávání více salátů, zeleninových polévek a čerstvé zeleniny a ovoce.

„Těch jedniček bylo mnoho - a to mě těšilo. Projekt, který postupně projde všemi školami, je takový impuls pro vedoucí školních jídelen, aby se snažili jídlo dělat nově a pestře. Když budeme pozitivně motivovat kuchařky, dáme jim možnost vyzkoušet si, že náš projekt není nadnesený, ale realizovatelný v praxi za zcela běžných podmínek,” řekla Andrea Hoffmannová, náměstkyně primátora města Ostravy.

Základní škola I. Sekaniny patří mezi největší školy v Ostravě-Porubě. Ve škole vyučují žáky ve 26 třídách. Ke škole patří i školní jídelna, ve které se denně stravuje okolo 600 strávníků.

„Chtěla bych pochválit naše děti, že jsou dobří jedlíci a chutná jim. Vráceného jídla je poměrně málo. Je třeba si uvědomit, že se najdou jednotlivci, kterým nějaké jídlo nesedí. Některým "nejedou" ryby, některým zase luštěniny. To je normální. Proto jsem uvítala možnost, že u nás vařil  David Valíček. Projekt Fajne školní bistro je prospěšný nejen pro nás ve vedení školy, pro kuchařky, ale také pro děti. Taková akce je skvělá, protože je nabourán stereotyp školy, běžný režim a děti vidí, že je něco nového,” uvedla Miroslava Bukovská, ředitelka školy.

„Dnešní den byl náročný. Jsme rády, že jsme mohly vařit s šéfkuchařem Davidem Valíčkem. Mnohému jsme se naučily, jak v oblasti organizace práce, tak v oblasti vymýšlení nových receptů, zpracování potravin, úpravy jídla, aby vše bylo zdravé, chutné, nové a pestré,” konstatovaly vedoucí jídelny Renata Waisrová a vedoucí kuchařka Iveta Pyšová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám