Hlavní obsah

Zdeněk Borovec, který začínal jako dětský herec, byl naším historicky prvním textařem z profese

Novinky, Robert Rohál

Byl to rozhlasový Tobogán, který v sobotu 20. února připomněl osobnost textaře Zdeňka Borovce, od jehož úmrtí uplynulo v minulých dnech patnáct let. Přenosu oblíbeného pořadu, který z pražského Divadla U Hasičů moderoval Martin Hrdinka, se zúčastnila i zpěvačka Helena Vondráčková.

Foto: archiv autora

Textař Zdeněk Borovec na snímku ze 70. let minulého století.

Článek

Právě pro Helenu Vondráčkovou napsal Zdeněk Borovec desítky textů. Začal s ní spolupracovat už koncem 60. let minulého století (Přejdi Jordán, Tvá malá Jane), je i autorem textu k duetu To se nikdo nedoví, aby v dalších letech svou spolupráci ještě utužili. Z dalších písňových textů, které pro ni Borovec napsal, lze zmínit skladby Můžeš zůstat, můžeš jít, Pochval strom za zelený listí, Kam zmizel ten starý song, Proč mě nikdo nemá rád nebo Dvě malá křídla tu nejsou. 

Stejně intenzivně psal Zdeněk Borovec v 70. letech minulého století špičku tuzemské populární hudby, nejvíc asi pro Jiřího Korna a Karla Gotta. Později se stal libretistou k muzikálům Bídníci, Dracula a Monte Cristo. Právě uprostřed práce na muzikálu Kleopatra zemřel.

Zdeněk Borovec se narodil 7. ledna 1932 v Praze. Už jako kluk byl hvězdou v Dismanově rozhlasovém sboru, zahrál si však i v několika pražských divadlech a také ve filmu (Kluci na řece, Na dobré stopě, Jan Roháč z Dubé). Po maturitě na gymnáziu se dostal na FAMU, kde studoval na katedře filmové dramaturgie a scenáristiky. Po absolutoriu v roce 1955 působil jako filmový dramaturg, ale po čtyřech letech odešel na volnou nohu. Začínal jako textař swingové éry, byl historicky prvním textařem z profese.

Jako libretista a textař spolupracoval s několika divadly, kde se podílel na hudebních komediích a muzikálech (Nechte zpívat Zuzanu, Otec, matka, já a Katka, Když je v Římě neděle a Sladká Irma).

Písňové texty začal psát už coby člen Pánkova vokálního kvartetu, současně působil jako konferenciér v programech Orchestru Karla Vlacha. Z té doby se datují písničky s jeho texty pro Rudolfa Cortése, Arnošta Kafku, Yvettu Simonovou a Milana Chladila.

K nejpopulárnějším písničkám Borovcovy tvorby patří rozhodně zlidovělá Vánoce, Vánoce přicházejí nebo dětská písnička Ztratila Lucinka bačkorku. Z hitů pro Karla Gotta možno zmínit písně Když jsem já byl tenkrát kluk, Jezabel, Je jaká je nebo Léta prázdnin, pro Jaromíra Mayera napsal Malého přítele z města N, pro Naďu Urbánkovou Blonďáka s červenou bugatkou, pro Hanu Zagorovou On je někdo, pro Waldemara Matušku A tak dál nosíš po kapsách sny mládí a My jsme ti kluci akorát, pro Karla Zicha Máš chuť majoránky, pro Marii Rottrovou zase hity jako Čím zvoní píseň má, Letos nikde nejsou kytky nebo Ten vůz už jel.

Také Jiřímu Kornovi napsal pěknou řádku textů na tělo (Rána jsou zlá, Ne, meastro, Sladká Suzi, Zpívat jako déšť, Ještě tě mám plnou náruč). Rovněž dlouhá je řada textů pro tandem Korn - Vondráčková (Já půjdu tam a ty tam, Každá trampota má svou mez, Já na bráchu blues, Slunce, To pan Chopin, My milujem jazzband, Tančit prý je krásné).

Z Borovcových rozsáhlejších prací na deskách lze jmenovat jeho textařskou spoluúčast na albech Bohuslava Ondráčka Titanic a Hvězdolet. Otextoval i ústřední písně televizních seriálů Chalupáři, Zkoušky z dospělosti, Sanitka a Rozpaky kuchaře Svatopluka.

Textař a libretista Zdeněk Borovec, který má na svém kontě téměř 2000 textů, zemřel 18. února 2001, bylo mu devětašedesát let. V jeho šlépějích jde jeho dcera Lucie Stropnická, talentovaná textařka, která uspěla i jako dramaturgyně a scenáristka.

Reklama

Výběr článků

Načítám