Hlavní obsah

Zdarma vlakem Trilex do Německa

Novinky, Milan Turek

České dráhy ruší četné tratě, na některých místech zase přenechávají provoz soukromým dopravcům. Od 11. prosince na trati Liberec – Žitava – Seifhennersdorf – Rybniště bude jezdit anglická společnost prostřednictvím německého přepravce Vogtlandbahn. Moderní vlaky budou jezdit každou hodinu.

Foto: Milan Turek

Na trati Liberec - Žitava - Rybniště - Seifhennersdorf budou jezdit moderní soupravy Siemenas Desiro Classic

Článek

Vlak s poetickým názvem TRILEX bude jezdit už ve čtyři ráno z Varnsdorfu do Liberce a v pět z Liberce do Rybniště. Poslední večerní z Liberce vyrazí ve tři čtvrtě na jedenáct do Seifhennersdorfu, kde bude před půlnocí. Cesta z Liberce do Žitavy potrvá čtyřicet minut se všemi obvyklými zastávkami a zastavovat bude i v německých stanicích. V Polsku zatím vlak nebude zastavovat.

Personál prošel školením o přírodních zajímavostech a pamětihodnostech v okolí trati. Průvodčí budou mít i znalost možných navazujících vlakových i autobusových spojů. Pohodlné moderní vagóny jsou vybaveny rozhlasovým zařízením, budou nabízet prospekty o společnosti a jejích službách i prospekty o okolních zajímavostech.  Cestující si budou kupovat jízdenky ve vlaku u průvodčích, kteří mluví česky i německy. Pro platbu budou platit i tarify ZVON a IDOL.

K zahájení provozu vlaků Trilex je na 11. 12. 2010 připravena slavnost  v Žitavě. Oficiální část začne první zvláštní jízdou vlaku z Liberce s uvítacími projevy politických i státních představitelů obou států a vedení společnosti Vogtlandbahn-GmbH, provozovatele Trilexu podél celé trasy. První vlak odjede v devět hodin z Liberce, kolem 9:30 hod. přijede do Chrastavy a po krátké přestávce pojede asi v 10:00 hod. do Hrádku a dále do Žitavy. Od cestujících během zahajovacích jízd nebude vybíráno jízdné. Cesta do Žitavy a zpět bude zdarma. 

Tam začne hlavní program s oficiálním předáním štafety od předchozího provozovatele trasy společnosti Sächsisch-Böhmische Eisenbahngesellschaft SBE společnosti Vogtlandbahn. Oba vlaky se symbolicky setkají a předají si štafetový kolík.

Po celý den bude na nádraží v Žitavě pořádán kulturně-informační program. U stánků se budete možno informovat o správních orgánech a dopravních svazech, turistických nabídkách podél trasy, o vlaku Trilex a společnosti Vogtlandbahn. O vánočního ducha se postará svařené víno a perník a také dětem bude nabídnut malý zábavní program.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám