Hlavní obsah

Zdař Bůh, světové dědictví! Krupka se bude účastnit dalšího velkého projektu na propagaci památek

Novinky, Rostislav Kadlec

Zastupitelé Krupky na svém zasedání odsouhlasili účast města na projektu Zdař Bůh, světové dědictví!, který významně přispěje k propagaci Krupky a hornických památek na jejím území. Celkové výdaje projektu na obou stranách hranice jsou rozpočtovány ve výši 2 459 000 eur.

Foto: Archiv MěÚ Krupka

Návštěvníci před štolou Starý Martin v Krupce

Článek

Rozhodnutí o zápisu Hornické kulturní krajiny Krušnohoří / Erzgebirge na Seznam světového dědictví UNESCO, jehož nedílnou součástí je Hornická kulturní krajina Krupka, by sice mělo padnout až v létě během zasedání Světového výboru UNESCO v tureckém Istanbulu, avšak bez ohledu na výsledek nominačního procesu dotčená krušnohorská města na české i německé straně podnikají významné kroky k tomu, aby vybrané památky byly s náležitou péčí prezentovány široké veřejnosti.

Zastupitelé Krupky proto na svém zasedání odsouhlasili účast města na projektu Zdař Bůh, světové dědictví!, který významně přispěje k propagaci Krupky a hornických památek na jejím území. Krupka se bude projektu účastnit prostřednictvím obecně prospěšné společnosti Montanregion Krušné hory – Erzgebirge, o. p. s., jejímž je spolu s městy Abertamy, Boží Dar, Horní Blatná, Loučná pod Klínovcem a Jáchymov zakládajícím členem. 

„Krupka tak získá peněžní prostředky na zapojení štoly Starý Martin do společného rezervačního a odbavovacího systému na území Karlovarského a Ústeckého kraje a instalaci navigačního systému k významným montánním památkám,” uvedl k projektu tajemník krupského městského úřadu František Růžička.

Konkrétně se bude jednat o informační směrové značky na silnicích, značení na turistických cestách a uvítací tabule ve městě. Projektový záměr počítá s doplněním stávajícího turistického mobiliáře a pořízením nových propagačních materiálů o krupských hornických památkách.

Projekt Zdař Bůh, světové dědictví! však nezapomněl ani na pořádání tematických akcí pro veřejnost, které se uskuteční v následujících třech letech. „Výsledkem projektu tak bude trvale udržitelný rozvoj cestovního ruchu a kulturní infrastruktury, který bude charakterizovat a propojovat montánní památky na obou stranách hranice,” doplnil František Růžička.

Celkové výdaje projektu Zdař Bůh, světové dědictví! jsou rozpočtovány ve výši 2 459 000 eur s tím, že na společnost Montanregion Krušné hory – Erzgebirge, o. p. s., budou připadat náklady ve výši 606 305 eur. Podle vzájemné dohody se propagační opatření budou realizovat ve všech sdružených městech a u všech projektových partnerů.

Pokud nedojde k žádným dalším změnám, budou se tak v Krupce realizovat propagační opatření v celkové výši 2 279 000 korun. Město Krupka se bude na těchto částečných projektových nákladech vynaložených na území Krupky účastnit vlastními prostředky ze svého rozpočtu ve výši 10 procent.

Většina nákladů tak bude hrazena z dotačních prostředků Evropské unie z Evropského fondu pro regionální rozvoj, Program spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko 2014 – 2020. Díky této podpoře tak budou realizovány činnosti a výstupy, které si vytyčili všichni projektoví partneři v čele se společností Wirtschaftsförderung Erzgebirge a dále společnosti Montanregion Krušné hory – Erzgebirge, o. p. s., a Tourismusverband Erzgebirge.

Reklama

Výběr článků

Načítám