Hlavní obsah

Zdánlivě zapomenutá víska na Osoblažsku nabízí setkání se svědky dávné historie

Novinky, Petr Brdičko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V následujících řádcích se vydáme na výpravu na Osoblažsko. Cílem sice bude jediná obec - Bohušov., ale i tak půjde o až překvapivě bohatou turistickou nabídku.

Foto: Jiřina Strejčková

Náves Bohušova s kostelem sv.Martina

Článek

První zmínka o obci Bohušov pochází z roku 1249, kdy se zde usazovali zemědělci z Vestfálska, které do této oblasti pozval Přemysl Otakar II. O správu přilehlých oblastí se staral rytíř Herbort z Fulme, který zde nechal postavit hrad a pojmenoval jej Fullstein. V podhradí pak vznikaly různé skupinky vsí a sídel, které dostaly název Gottfriedsdorf, což je dnešní Bohušov. Tento název však současná obec získala až v polovině 20. století, do té doby nesla také názvy Fullstein nebo Fulštejn.

Hrad ze 13. století dodnes připomínají trosky nad obcí. Již v roce 1476 byl hrad dobyt Matyášem Korvínem, v té době mu však byla poskytnuta rychlá oprava. Devastující následky trvalejšího charakteru přišly až s třicetiletou válkou, kdy byl hrad Švédy a Dány zničen a dodnes je dochována pouze zřícenina tohoto hradu, která je volně přístupná, avšak bez připojení na turistické trasy.

Další historickou památkou v katastru obce je zajisté kostel sv. Martina, který vznikl ke konci 13. století a k jeho založení dal podnět znovu rytíř Herbort z Fulme se svými syny. Kostel původně gotický byl v 18. století barokně upraven a na počátku 19. století přestavěn po tragickém požáru v roce 1800 do dnešní podoby, kterou ovlivnily také ničivé povodně v roce 1997. Na území obce se dále nachází obecní muzeum a také hrobka Gebauerovy rodiny.

Dnešní Bohušov obývá na 470 obyvatel a kromě toho, že je dopravně obsluhován úzkorozchodnou železnicí, tak je také jedním z průjezdních bodů na cyklostezce Opavice, která spojuje větší část Osoblažska s Jeseníkem a také polskými obcemi Glogówek a Wiechowice. Do katastru obce poté spadají místní části Dolní Povelice, Karlov, Kašnice, Nová Ves a Ostrá Hora, pod které jsou dále zahrnuty další neobydlené či zaniklé, ale přesto půvabné části jako Závsí, Grundek, Kampelička nebo také mlýny jako Dolní, Dubský, Lesní či Kobernský. Bohušov se také může pyšnit památným dubem nacházejícím se na okraji obce.

Aktivní jedinci v Bohušově taktéž najdou své vyžití v podobě sportovního areálu, kterého je součástí fotbalové hřiště, tenisové kurty a v jehož těsné blízkosti se nachází campingový areál s možností ubytování. V samém srdci obce existuje také možnost zapůjčení jízdních kol a v blízkosti místní části Kampelička se může každý turista ochladit v Bohušovském rybníce.

Ať už se to jakkoliv nezdá, je malinko zapomenutá obec Bohušov ideálním místem, kde strávit krásnou letní dovolenou obohacenou o možnosti sportování i turistiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám