Hlavní obsah

Zbiroh, zámek tří císařů, se chystá na Velikonoce

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Velikonoční svátky jsou letos hodně brzo, dalo by se říci, že klepou na dveře. Vstoupit do nich můžete na zámku ve Zbirohu, kde na nádvoří nachystali na 26. března tradiční jarmark se stylovými stánky s velikonočním zbožím, ukázkami tradičních řemesel a bohatým programem pro děti.

Foto: archiv zámku
Článek

„Součástí celodenního programu budou ukázky staročeských velikonočních tradic a zvyků, stánky s řemeslnými a uměleckými výrobky, na nádvoří bude po celý den hrát lidová hudba, jsou připravené zajímavé hry pro děti různých věkových kategorií,” informovala mluvčí zámku Anežka Štíchová.

Jarmark lze spojit s prohlídkou zámku s průvodci v dobových kostýmech. Účastníci se mohou občerstvit ve středověké krčmě, kde bude široká nabídka staročeských velikonočních specialit, nebo si zahrát zámecké šachy…

Vstup zdarma, začátek v 10 hodin

Označení Zámek tří císařů se v případě Zbirohu užívá kvůli jeho vlastnictví korunovanými hlavami, nejprve to byl císař Karel IV., poté Zikmund Lucemburský, ale to byl Zbiroh ještě hrad, teprve za Rudolfa II. se dá mluvit o zámku.

Zbiroh má poněkud tajemnou historii, sloužil i jako vězení pro urozené pány, za války tu sídlily německé jednotky, po válce československá armáda.

Dokonce se spekulovalo, že je tu ukryta Jantarová komnata, má jednu z nejhlubších studní a Alfons Mucha v zámeckém ateliéru namaloval Slovanskou epopej.

Zámek má otevřeno celoročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám