Hlavní obsah

Zbarveným podzimem na půvabnou zříceninu měšťanského hradu Okoř

Novinky, Vratislav Konečný

Nádherně zbarvená příroda zve na výlety. Praha má krásné okolí, procházky v Šárce, Kunratickém lese, Prokopském údolí či v Ďáblicích jsou ideálními místy pro odpočinek. Velmi pěknou je procházka kolem hradu Okoř i s jeho návštěvou, jezdí sem i městská hromadná doprava.

Foto: Vratislav Konečný

Na hradě Okoři světla už nehoří... zato často hoří v podhradí, kde se pořádají různé festivaly

Článek

Rozsáhlou zříceninu zpopularizovala kdysi velmi oblíbená písnička o bílé paní a šerifovi.

Blýskl se majetkem

Z původního hradu dnes vidíme hlavně pozůstatek jedné z největších hradních věží u nás. Byla pětipatrová, její půdorys je 15 krát 9 metrů.  Dále zbytky kaple a obvodové zdivo refektáře. Z dolního hradu se zachovalo částečně opevnění, bašta a část první brány.

Podle legendárního báchorkáře Václava Hájka z Libočan hrad vznikl za doby Přemysla Oráče. Tedy někdy kdysi. Přemysl měl darovat svému družiníkovi Oresovi pozemek, ten založil ves a vystavěl hrádek. Tolik legenda.

Gotický hrad tu stál ve 13. století, ale o jeho rozsahu se nic neví, ani komu patřil. První písemné záznamy pocházejí až z doby, když bohatý pražský měšťan František Rokycanský dal okázale najevo hodnotu majetku a nechal hrad na místě původního z gruntu přestavět. Sídlo oblíbence císaře Karla IV. nemělo ve své době konkurenci.

Datum stavby je před rokem 1359, postavena byla i kaple, dříve výsada královských sídel a církevním hodnostářům.

Pražští husité to měli na Okoř kousek, roku 1421 hrad dobyli.

Když objekt získali pánové z Donína, začali vylepšovat obranyschopnost, opevnění dostalo dělostřelecké bašty. Aby znemožnili nepříteli útok, nechali majitelé zbudovat rybník, který po vypuštění zatopil terén a ztěžoval pohyb.

Rozsáhlá ruina posloužila jako stavební materiál

Na okoři sídlil také později defenestrovaný horlivý katolík Bořita z Martinic, ten už ale chtěl pohodlí, hrad se změnil na renesanční zámek. Po třicetileté válce sídlo chátralo, až ho zakoupilo Tovaryšstvo Ježíšovo – jezuité. Ti opravili a znovuzprovoznili kapli. Když řád za vlády Josefa II. zrušili, došlo opět na chátrání a devastaci. Z kamenů stojí pěkná řada okořských obydlí.

Ruina je zakonzervována a opečovávaná.

Turistické trasy odtud vedou směrem do Prahy, popřípadě do Roztok. Na druhou stranu je velmi hezká procházka do Zákolan.

V Okoři bydlel hudebník Petr Hapka.

Reklama

Výběr článků

Načítám