Hlavní obsah

Zastupitelé Frýdku-Místku schválili rozpočet na příští rok 

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastupitelé statutárního města Frýdku-Místku schválili návrh rozpočtu na rok 2015. Počítá s příjmy, včetně zdrojů z okruhu financování, ve výši 1,265 miliardy korun, což je v porovnání s upraveným rozpočtem po 5. změně rozpočtu na tento rok o zhruba 188 miliónů korun méně.

Foto: Jana Matějíková

ilustrační foto

Článek

Důvodem je, že město v roce 2015 nebude čerpat žádný úvěr (v roce 2014 – 165 miliónů korun), dále město počítá s nižšími daňovými příjmy, a to z odvodu z výherních hracích přístrojů o 11,3 miliónu a daně z příjmu právnických osob za město o 12 miliónů korun. Výdaje, včetně výdajů z okruhu financování, jsou ve stejné výši jako celkové zdroje.

Hlavním zdrojem financování jsou opět daňové příjmy, které tvoří 75 procent z celkových příjmů města. Nejvyšší z nich jsou výnosy z daní, kde objemově největší položku tvoří příjmy z výnosu DPH, které jsou pro 2015 rozpočtovány ve výši 280 miliónů korun, což je ve srovnání s tímto rokem o jeden milión méně. Příjmy ze správních poplatků tvoří necelá 4 procenta z daňových příjmů. V příštím roce město nepočítá s čerpáním úvěrů.

V rámci odborů získá z rozpočtu nejvíce financí odbor investiční, a to 311 miliónů, z toho 205 miliónů je převedeno z letošního roku (např. hala Polárka, revitalizace sídliště Slezská). Odbor dopravy má z rozpočtu vyčleněno 198 miliónů a odbor školství 142 miliónů korun.

Plánované akce:

- odboru dopravy: rekonstrukce ulice J. Hakena – S. K. Neumana (5 mil. korun), oprava komunikace Lískovec – 2. etapa ul. K Sedlištím (2,5 mil. korun), oprava chodníku Anenská podél dopravního hřiště (600 tisíc), výstavba chodníku naproti restaurace U Gustlíčka na sídlišti Slezská (400 tis.), vybudování odstavného pruhu u 8. ZŠ (500 tis.), výstavba parkoviště na ulici Rokycanova-Bruzovská (750 tis.), na ulici Hasičská (1 mil. korun) a na ulici Mozartova (2,5 mil. korun)

- odboru školství, kultury, mládeže a tělovýchovy: vybudování přírodní zahrady v MŠ Mateřídouška a Sněženka (4,5 mil. korun), rekonstrukce školní jídelny v MŠ Mateřídouška (2,9 mil. korun), rekonstrukce sociálního zařízení v MŠ J. Trnky (1,6 mil.), rekonstrukce kanalizace a ústředního topení v ZŠ Lískovec (3 mil. korun)

- odbor investiční: revitalizace veřejných prostranství na sídlišti Slezská III. a IV, etapa (51,2 mil. korun), vybudování Domova se zvláštním režimem pro osoby bez přístřeší (34 mil. korun) a arboreta za hospicem (15,4 mil. korun), výměna oken a zateplení domu č. p. 799 na ulici ČSA (6 mil. korun)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám