Hlavní obsah

Zástupci pěti ostravských městských obvodů převzali nákladní elektro automobily

Novinky, Josef Zajíc

Ostrava rozšířila ve středu 6. listopadu počet ekologických vozidel o první nákladní automobily. Starostové pěti městských obvodů slavnostně obdrželi klíčky z rukou náměstka primátora města Ostravy Radima Babince.

Foto: Josef Zajíc

Nákladní elektro auta pro pět městských obvodů města Ostravy.

Článek

Nová vozidla ALKÉ ATX N1 340 EHD na elektrický pohon obdržely městské obvody Ostravy Hrabová, Krásné Pole, Nová Ves, Radvanice a Bartovice, Stará Bělá.

Náklady na těchto pět vozů činí 5,67 milionů - z toho dotace ze Státního fondu životního prostředí činí 3 miliony korun. Cena jednoho vozu je 1 134 157 korun. Samy městské obvody si přispěly 300 tisíci korunami, statutární město Ostrava přispělo 200 tisíci korunami.

„Dnešním dnem jsme předali prvních pět nákladních elektro vozidel. Je to pokračování ekologizace automobilového parku města Ostravy, kdy dnes již v rámci města slouží 64 ekovozidel. K nákupu samozřejmě využíváme finance ze Státního fondu životního prostředí. Chtěl bych zdůraznit, že Ostrava je opravdovým lídrem v zajišťování ekovozidel pro chod městských obvodů a magistrátu. V rámci dvou výzev jsme podali žádost o dotace na ekovozidla a chceme v tom pokračovat, neboť Státní fond životního prostředí přislíbil další dvě výzvy, kterých se určitě zúčastníme,” řekl při předání klíčů od nákladních eko aut náměstek primátora Radim Babinec.

Ostrava dosud v rámci projektu na alternativní pohon I a II investovala do ekologizace vozového parku 19,56 milionu korun; celková cena projektů je 26,78 milionu korun, z toho činily dotace 7,22 milionu korun. První žádost o příspěvek ze Státního fondu životního prostředí město podalo v roce 2016. V rámci dvou dotačních výzev pořídilo s příspěvkem ze SFŽP 37 vozidel. Z první výzvy 21, z druhé pak 16 vozidel.

„Naposledy se ekologický vozový park města Ostravy rozrostl v září, kdy si převzali zástupci Magistrátu města Ostravy, městských obvodů a městské policie Ostrava jedenáct nových ekoaut. Pět vozidel bylo určeno pro Městskou policii Ostravy (3 na pohon CNG a 2 elektromobily), 3 elektromobily pro magistrát, po jednom ekovoze obdržely městské obvody Moravská Ostrava a Přívoz, Hošťálkovice a Ostrava-Jih. Ekologickou flotilu města dohromady tvoří 64 vozidel. Celkem 37 jich bylo pořízeno s dotacemi, dalších 27 z rozpočtu města. Nejvíce ji má k dispozici městská policie, a to 44 - většinou na CNG a 2 elektroauta. Městské obvody jich mají 12 a magistrát osm,” doplnila Andrea Vojkovská, tisková mluvčí magistrátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám