Hlavní obsah

Zářijové procházky se sousedy povedou do Zábělé či Křimic, ale i po stopách plzeňského sportu

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem šest komentovaných procházek po zajímavých zákoutích Plzně si na září ve dvou sobotních termínech přichystal spolek Skrytá Plzeň, který navazuje na aktivity Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015.

Foto: Alena Lochmannová

Ilustrační foto

Článek

Jak napovídá označení sousedské procházky, průvodci nejsou profesionálové, ale zájemci o historii či místní rodáci, kteří se s ostatními Plzeňany dělí o příběhy a zajímavosti vážící se k jejich oblíbeným místům.

Na sobotu 9. září připadly dvě zcela nové procházky, přičemž jedna je kvůli malé kapacitě již vyprodána. Architekt Petr Klíma zavede zhruba 30 účastníků do běžně veřejnosti nepřístupného komplexu Škodových závodů. Po cestě severní částí areálu mezi Tylovou ulicí a železničními tratěmi do Chebu a Domažlic představí historické a stavební vrstvy areálu: nejstarší budovy z přelomu 19. a 20. století, haly pro zbrojní výrobu z období první světové války, přístavby z meziválečné éry i objekty z druhé poloviny minulého století.

Na druhou, zcela novou procházku, je stále možné vstupenky pořídit. Po stopách plzeňského sportu provede zájemce Radek Diestler, který se ve vyprávění zaměří především na historii plzeňského hokeje, ale také fotbalu, házené a tenisu. V programu je fantom Štruncova stadionu -  elektrikář, který se stal otcem plzeňského hokeje, případ přeťatého kabelu, hospodský s pozoruhodným koníčkem, a další zapomenuté i nezapomenutelné postavy, místa a příběhy. Sraz je 9. září ve 14 hodin na autobusové zastávce Na Rychtářce.

Další dvě trasy se zaměří na okrajové části Plzně: Polesí Zábělá a Křimice. V Zábělé se výletníci seznámí s unikátně dochovanými památkami od pravěku do 20. století a také s badatelskými postupy v terénu v různých historických obdobích. Objeví pravěké mohylové pohřebiště, hradiště Bukovec či zaniklou středověkou vesnici. Role pamětníka se ujme některý z regionálních badatelů, průvodcem je archeolog Filip Kasl.

„Procházka je spíše terénním výletem na minimálně tři hodiny, doporučuji proto zájemcům nazout pevnou obuv a s sebou nachystat pití i svačinu. Bohužel trasa není vhodná pro kočárky a lidi se sníženou pohyblivostí,” varuje průvodce Filip Kasl. Sraz je v 11 hodin na zastávce MHD Zábělá.

Poslední ze čtveřice procházek 9. 9. zve do Křimic na povídání "Nejen o zelí a zámku".  Procházka vede historickým a památkově chráněným jádrem Křimic, navštíví slavnou zelárnu, kde se dříve vařilo pivo, ale i nejužší uličkou v Plzni. Začíná v 10 hodin před vchodem do zámku.

O dva týdny později jsou na programu procházky do Hradiště a z Lochotína na Roudnou. Hradiště nabídne setkání s přírodou, řekou a zajímavými lidmi kolem vodní elektrárny na Úhlavě (sraz 23. 9. ve 14 hodin, zastávka trolejbusu č. 13 U Kasáren).

Lochotínská procházka začíná v 10:00 v Lochotínském parku a poodhalí jeho minulost, současnost i budoucnost. Vydá se skrz slavnou lochotínskou vilovou čtvrť, dnes opuštěnou Klotzovu zahradu či bývalý židovský hřbitov a neopomene ani zastávku v Zapomenuté zahradě i u roudenských pramenů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám