Hlavní obsah

Zapomenutý primáš a vlastenec Jaroslav Němec bude mít v Ořechově na Slovácku památník

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ořechov na Slovácku připravuje slavnostní odhalení památníku slavného rodáka Jaroslava Němce, a to v sobotu 20. října ve 14 hodin před obecním úřadem. Němec byl spoluzakladatelem a prvním předsedou Československé společnosti pro vědy a umění v USA v 60. letech a prvním primášem Slováckého krúžku.

Článek

JUDr. Jaroslav Němec byl v USA považován za velmi významnou osobnost, v jeho rodné vlasti se však o něm – jak bylo často zvykem – mlčelo.

„Z iniciativy Jaroslava Němce vznikla Československá společnost pro vědy a umění, významná, celosvětová organizace. Němec byl jejím prvním generálním tajemníkem, později prezidentem a také čestným členem. Již jako právník vystudoval ještě Katolickou univerzitu ve Washingtonu, obor knihovnictví, a získal pak za svoji činnost několik amerických vědeckých ocenění,” uvedl Jiří Severin, jeden z iniciátorů vzniklého památníku.

„Jenom v naší zemi se zatím nedočkal žádné významné úcty. A přitom u příležitosti tryzny za Jaroslava Němce v Americe zazněla tato slova: V jeho životě nacházíme dva rozhodující prvky: Je to láska k rodnému kraji a oddanost Československé republice,” dodal.

Lásku k rodnému kraji dokazoval Jaroslav Němec často i za "velkou louží". V USA například připravil vydání knihy dějin obce Ořechova. 

„Dokonce tehdy celé vydání zaslal do rodného Ořechova. Zdarma ji měla dostat každá domácnost v obci. Bdělá a ostražitá komunistická STB však zasáhla. Celé vydání bylo zabaveno a skartováno. Knihu se podařilo znovu vydat až po roce osmdesát devět,” doplnil Jiří Severin.

Jaroš Němec, jak mu všichni říkali, zemřel 7. října 1992 ve Washingtonu a je pochován v Ořechově. To bylo vždycky jeho přání. Státní bezpečnost tomu již naštěstí nemohla zabránit…

Slavnostního odhalení památníku u příležitosti stého výročí založení republiky se 20. října v Ořechově na Slovácku mimo jiné zúčastní George Eichler, jeden z vedoucích představitelů Československé společnosti pro vědy a umění, předseda poslanecké sněmovny Radek Vondráček a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek. Autorem památníku je sochař Ondřej Oliva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám