Hlavní obsah

Zápisy prvňáčků ve Frýdku-Místku se uskuteční 2. a 3. února

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zápis předškoláků do prvních tříd se bude na základních školách zřizovaných statutárním městem Frýdek-Místek konat dva dny, a to 2. a 3. února (pondělí a úterý). Na základních školách v městských částech Chlebovice a Skalice se ale bude zápis konat pouze v jeden den, a to v pondělí 2. února.

Foto: Petr Pavelka

zápisy prvňáčků - ilustrační foto

Článek

Hodinové rozmezí zápisu si každá škola určí sama, převážně se ale zápis koná v odpoledních hodinách (zhruba od 13 hodin). Informace o zápisech dětí do prvních tříd jsou k dispozici na jednotlivých základních školách i na jejich webových stránkách.

K zápisu do prvních tříd se dostaví děti, které do 31. srpna 2015 dovrší věku šesti let, tedy děti narozené od 1. září 2008 do 31. srpna 2009. Děti by měly u zápisu prokázat schopnost soustředěnosti i dostatečnou slovní zásobu, rozlišit barvy, nakreslit jednoduchou postavu, reagovat na pojmy nahoře, dole, vlevo, vpravo a podobně.

Do školy ale mohou být přijaty i děti, kterým teprve bude šest let v době od září do konce června příslušného školního roku, tj. děti narozené od 1. září 2009 do 30. června 2010, jsou-li přiměřeně tělesně i duševně vyspělé a požádá-li o to jejich zákonný zástupce.

Rodiče musí u zápisu doložit rodný list dítěte a svůj platný občanský průkaz. Podmínkou přijetí dítěte narozeného v období od září do konce prosince 2009 k plnění povinné školní docházky je také doporučující vyjádření školského poradenského zařízení. Podmínkou přijetí dítěte narozeného od ledna do konce června 2010 jsou doporučující vyjádření školského poradenského zařízení a odborného lékaře, která k žádosti přiloží zákonný zástupce (rodič).

Základní školy podléhají spádovým obvodům (lokalitě, přesně vymezené ulicemi). Ředitel spádové školy je povinen přednostně přijmout žáky s místem trvalého pobytu v příslušném školském obvodu. Rodiče ale mohou své potomky zapsat i do jiné školy než spádové, ta ovšem musí mít dostatečnou kapacitu.

Letos, vzhledem k počtu narozených dětí, by se mělo k zápisům dostavit přes 650 předškoláků, a to včetně dětí, které loni dostaly odklad školní docházky. V posledních čtyřech letech se k zápisům dostavilo vždy přes 600 dětí (rok 2011/608 dětí, rok 2012/661, rok 2013/654 dětí, rok 2014/691 dětí).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám