Hlavní obsah

Západočeská univerzita podporuje studenty z handicapem

Novinky, Alena Lochmannová

I letos uspořádalo Informační a poradenské centrum Západočeské univerzity v Plzni tradiční setkání studentů se speciálními vzdělávacími potřebami.

Foto: Západočeská univerzita v Plzni

Mimořádné stipendium převzalo 70 studentů s postižením pohybového aparátu, zraku, sluchu či specifickými vývojovými poruchami učení.

Článek

Mimořádné stipendium na něm v pondělí 2. června převzalo 70 studentů s postižením pohybového aparátu, zraku, sluchu či specifickými vývojovými poruchami učení.

Vedoucí Informačního a poradenského centra ZČU Pavla Hrabačková poté seznámila přítomné s novými aktivitami v rámci projektu ROPOV – Rovné příležitosti pro všechny. Díky němu nyní IPC může nabízet jazykové korektury českých textů, zejména u seminárních a závěrečných prací, které především pro studenty se specifickými poruchami učení zajišťují studenti a absolventi katedry českého jazyka a literatury Fakulty pedagogické ZČU.

Letos poprvé IPC uspořádá letní školu pro studenty se speciálními vzdělávacími potřebami.

„Uskuteční se posledních 14 dní v srpnu na ZČU a bude rozdělena do tří modulů se zaměřením na oblast pedagogicko-psychologickou, český jazyk a anglický jazyk. Účastníky budeme informovat rovněž o bezbariérovosti přístupů do objektů ZČU, půjčovně kompenzačních pomůcek nebo možnosti spolupráce s osobními asistenty,” uvedla Pavla Hrabačková.

Rozvíjí se rovněž mobility těchto studentů s cílem navštívit obdobně zaměřené zahraniční instituce – koncem června někteří z nich zavítají na dvě univerzity a odbornou konferenci do Paříže. Připravují se už mobility na zimní semestr, které tyto studenty zavedou například do Švédska, Německa nebo Nizozemska.

Ve dnech 15. a 16. září se v rámci projektu ROPOV uskuteční na ZČU konference Rovné příležitosti pro všechny, která bude informovat nejen o soudobých možnostech vzdělávání studentů se speciálními vzdělávacími potřebami, ale rovněž o inovativních metodách práce v přístupu ke studentům s různým typem znevýhodnění nebo o nových studijních e-learningových materiálech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám