Hlavní obsah

Zapadlí vlastenci z Třebkova bojují s letošním sněhem

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Když jsou naše cesty zavátý, vezmeme hrabla, a nebo lopaty, případně nakopneme traktory", neboť vidle se k odklízení sněhu rozhodně nehodí, potvrdil by jistě mnohý odkllízeč sněhu.

Foto: Petr Hejna

hrabe celá rodina

Článek

Třebkov je malá víska s hrstkou obyvatel, pouhých 9 kilometrů před Pískem cestou od Prahy, kousek od strategické křižovatky Nová Hospoda, tedy silničního rozcestníku Praha - Písek - Strakonice - Plzeň. O komunikace se tedy stará obecní úřad v Předoticích, kam tato pozapomenutá výspa civilizace náleží. Spadají pod něj další obce, tedy Malčice, Podolí II, Soběšice, Kožlí u Čížové, Šamonice, Vadkovice, Třebkov a Křešice.

Třebkovští nejsou lenošivá cháska, a tak se sami podílejí každoročně na odstraňování poslední dobou obvyklé sněhové nadílky. Protažení přístupových cest obecními silami pochopitelně nestačí, a tak, než se líně povalovat za pecí (pokud si tak někdo představuje typického ladovského venkovana), domácí se podle potřeby iniciativně chopí hrabla nebo lopaty, či nastartují domácí traktůrky a pomocí této výkonné mechanizace napomáhají zprůjezdnění neustálými přírůstky sněhu pokrývané ve vsi končící silnice. Vytvářejí i plochy potřebné pro otáčení a parkování vozidel.

Takže ve vsi spatříte v plném nasazení jak ledva školou povinnou ratolest, tak postarší důchodkyni, stejně jako motorizovaně nasazeného souseda.

Sníh padá neohlášeně stejně ve dne, jako vpodvečer a za noci, takže důvod zahřát se po mrazivé práci u sklenky vonného grogu je časově vpodstatě neomezený - takže vše zlé může být i pro něco dobré.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám