Hlavní obsah

Zámky na Sušicku v soukromých rukou postupně ožívají

Novinky, Zdeněk Kolář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V létě se otevřely po více než půl století brány nově opraveného zámku v Hrádku u Sušice. Nedávno byl opraven také blízký zámek Mlázovy a zámek Mokrosuky je nyní v rekonstrukci. Tyto tři zámky jsou v soukromých rukou a byly opraveny ze soukromých investic s přispěním dotací od státu i EU.

Foto: Zdeněk Kolář

Pohled na nové opravenou část zámku Mlázovy nedaleko obce Kolinec na Sušicku.

Článek

Letos v létě se po dlouhé rekonstrukci znovu otevřel veřejnosti zámek v Hrádku u Sušice. Tvrz původně ze 14. století byla v 16. století přestavěna na renesanční zámek a k němu byl pak v 18. století přistavěn nový barokní zámek. Po válce objekt chátral a v roce 1974 došlo dokonce ke zřícení věže.

Po deseti letech rekonstrukce soukromým majitelem, za pomoci různých dotací, je nyní zámek otevřen veřejnosti včetně pravidelných prohlídek. V areálu je upravený zámecký park, ve kterém se pravidelně koná Zámecké kulturní léto - řada hudebních a divadelních akcí.

V zámku je možné navštívit také muzeum Františka Pravdy s expozicí o historii obce, zámku, parku i kaple. Na zámek a park navazuje kaple Sv. Valburgy, kde se konají pravidelné měsíční mše i koncerty duchovní hudby. Část zámku je upravena na hotel a stylovou restauraci.

Zámek Mlázovy

Podobný příběh se před několika lety odehrál i v nedalekých Mlázovech. Zdejší tvrz z 15. století, byla v 18. století přestavěna na barokní zámek. Na zámku se pak po válce vystřídaly různé instituce jako MNV nebo JZD, ve značně zchátralém stavu byl v roce 2000 odkoupen soukromým majitelem a poté citlivě zrekonstruován.

Zámek obklopuje upravený anglický park, který je prý jedním z nejromantičtějších míst v celém kraji. V parku byl obnoven kuželník a najdete zde také přírodní jezírko či ručně vyřezávané obří šachy a dámu. V části zámku je provozován penzion a občerstvení.

Zámek a park je nyní kulturním centrem obce i celého okolí, konají se zde různé hudební, divadelní a jiné akce. Vyhlášené jsou zejména dřevorubecké hry - Mlázovská sekyra.

Zámek Mokrosuky

Další díl tohoto zámecké příběhu se v současné době odehrává v několik kilometrů vzdálené obci Mokrosuky, kde nyní soukromí majitelé již započali s rekonstrukcí zámku - také zde se máme na co těšit, bude to ale ještě několik let trvat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám