Hlavní obsah

Zametací stroje společnosti TEPVOS již vyjely na jarní úklid Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Od 1. března s prvním náznakem jara vyjela čistící technika úseku Komunálních služeb městské společnosti TEPVOS na mimořádný úklid chodníků a okrajů vozovek města Ústí nad Orlicí.

Foto: info Tepvos

Zametací stroj Dulevo na čištění komunikací a velkých ploch s vynikající kvalitou zametání, s výkonným vysávacím systémem a zásobníkem o objemu 5 m3.

Článek

Letošní tuhá zima se střídajícími se závějemi sněhu a ledovatkou si vyžádala přibližně 350 tun posypového materiálu pro zajištění sjízdnosti vozovek a schůdnosti chodníků. Nyní po odtání sněhu je třeba posypový štěrk, který znepříjemňuje chůzi a vyvolává dojem neupraveného města, rychle odstranit a odvézt.

Městská společnost TEPVOS proto využila příznivého počasí a prostřednictvím čistící techniky úseku Komunálních služeb zajistila předčištění ulic a chodníků města. Protože se jedná o hrubé čištění je toto prováděno za plného provozu i bez omezení parkování v čištěných ulicích. Je možné, že ještě nastane situace, kdy bude nutné znovu ošetřit komunikace posypovým materiálem.

Zároveň cílem tohoto předběžného čištění je snížení prašnosti ve městě a postupný úklid a odvoz nečistot, kterých je nyní na komunikacích velké množství. Přitom se nejedná pouze o nepořádek vzniklý z nutnosti udržení bezpečnosti chůze v zimním období, ale také o odpad, který obyvatelé snad v domnění, že pod sněhem nebude vidět, na chodníky bezohledně naházeli.

Takový materiál nelze opětovně použít a musí být zlikvidován. Za tímto účelem projíždí každý den od 7 do 15 hodin městem velký zametací stroj Bulevo, kterým je zajišťováno čištění komunikací, parkovišť, areálů a velkých ploch s přídavným zařízením vysokotlaké myčky.

Čištění chodníků a úzkých vozovek je prováděno pomocí malého zametacího stroje Hako, který je také vybaven zařízením s tvorbou vodní mlhoviny, která brání vzniku prašnosti.

Sebraný materiál a nečistoty jsou odváženy do areálu Komunálních služeb k ekologické likvidaci. Účelem tohoto březnového předčištění je i skutečnost, že používaná technika má omezenou kapacitu sběru smetků, takže musí častěji jezdit vyprazdňovat zásobník. Při tak velkém letošním množství posypového materiálu by byl při finálním úklidu čas této práce zbytečně prodlužován.

Pravidelné jarní čištění všech ulic a chodníků bude provedeno podle plánu blokového čištění města v měsíci dubnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám