Hlavní obsah

Zámek Slatiňany zve do hipologické expozice i na projížďky na koních

Novinky, Ivana Kvasnicová

Největší a nejkomplexnější sbírka v Evropě - Muzeum koní - se nachází na zámku Slatiňany. Na více než tisíci exponátech ze 122 hradů a zámků Čech a Moravy ukazuje vztah člověka a koně. Je to jediná chovná stanice vraníků českého plemena starokladrubských koní.

Foto: zámek Slatiňany
Článek

Původní středověká tvrz Zbyňka Orháje ze Slatiňan (1371) přestavená na renesanční zámek na konci 16. století, zaznamenala největších architektonických změn v 19. století, kdy byla majitelem rodina Auerspergů.

Zámek získal svoji dnešní podobu ve stylu novogotickém, s dobudováním hřebčína, Švýcárny a miniatury gotického hradu na kraji parku tzv. Kočičího hrádku. Panství vlastnila téměř dvě století knížata z Auerspergu (od roku 1746).

Zámecká expozice o knížecí rodině Auerspergů představuje život moderního šlechtice na přelomu 19. a 20. století. Navštívíte pokoje společenské, soukromé i reprezentační i zámeckou kuchyni či kotelnu.

Pokrok nezastavíš

Tato speciální prohlídka nabídne i prostory zámku, jež zůstávají skryté. Začátek prohlídky je v 10:30, 12:30 a 14:30 hodin.

„Speciální prohlídky Pokrok nezastavíš se konají vždy jeden víkend v měsíci a nyní se uskuteční o víkendu 9. a 10. srpna. Prohlídka zavede návštěvníky do míst, která nejsou běžně veřejnosti přístupná. Chodí se v menších skupinkách (maximálně 15 osob). Prohlídka je zaměřena hlavně na technické vymoženosti zámku - v suterénu umístěná historická ledárna a kotelna, dále koupelna v patře, ale zároveň jsou návštěvníci bráni na půdu a na věž. Odtud tedy označení "od sklepů až po půdy". Na závěr prohlídky se vstupuje do knížecí oratoře v kostele sv. Martina, která je přístupná krytou dřevěnou chodbou,” uvedl Radek Ryšavý ze Státního zámku Slatiňany.

Hipologická expozice

V letech 1950 až 1952 bylo v prostorách zámku zřízeno hipologické muzeum. Na více než tisícovce exponátů představuje vztah člověka a koně, seznamuje návštěvníky s evolucí a historií koní, jejich anatomií, chovem a využitím. Ve sbírce jsou vystaveny obrazy koní z 18. a 19. století i ukázky sedel a postrojů.

Projížďky na koních

Zámecký park, založený počátkem minulého století v anglickém stylu, se rozkládá na ploše 16 hektarů. V něm se nachází hřebčín - chovná stanice vraníků českého plemena starokladrubských koní. Toto plemeno má historické kořeny v době Rudolfa II., kdy sloužilo jako zdroj kočárových koní pro rakouský císařský dvůr. Jde o unikátní plemeno, které je dnes chováno v tomto rozsahu jen v České republice. O jeho záchranu se zasloužil prof. František Bílek.

„Ve Slatiňanech je možné si každý den, kromě pondělí, prohlídnout hřebčín. A to s průvodcem v 11, 13, 14.30 a 16 hodin. Během prohlídky navštívíte stáj plemenných hřebců, porodní oddělení, kočárovnu, historickou sedlovnu a výcvikové středisko,” uvedla Pavla Rulíková z Národního hřebčína Kladruby nad Labem, středisko Slatiňany.

„Dále je možná projížďka v kočáře. Je nutné ji objednat alespoň týden dopředu. Nabízíme také individuální projížďku na koni se cvičitelem. V tomto ohledu záleží na domluvě, kam by se klient rád podíval a jaké má zkušenosti v jízdě na koni. Je možný i individuální výcvik se cvičitelem v sedle na jízdárně (10 výukových hodin, 1 hodina = 45 minut). Minimální věk pro jízdu na koni je 13 let,” dodala Rulíková.

Reklama

Výběr článků

Načítám