Hlavní obsah

Zámek Plumlov oslaví 333 let od svého zrodu s hulány, obrazy i sokolníky

Novinky, Leona Roháčková

Velikonoční víkend nabitý k prasknutí nabídne zámek v Plumlově. V sobotu 30. března oslaví 333 let od začátku svého zrodu, v neděli a v pondělí zahájí sezónu nikoli s Velikonocemi, ale sokolníky a jejich svěřenci.

Foto: Leona Roháčková
Článek

V letošním roce uplyne 333 let ode dne, kdy Jan Adam z Lichtenštejna rozhodl o počátku výstavby ojedinělé historické památky, zámku Plumlov. Oslava nekulatého výročí je spojena se sobotním otevřením kulturních památek v Olomouckém kraji a ponese se v historickém duchu.

Program potrvá od 10 do 16 hodin a jeho součástí budou mimo jiné ukázky historických střelných zbraní, loutkové divadlo, dobový historický vojenský tábor, ukázky z pověstí zámku Plumlov.

"V 11.15 hodin očekáváme vzácnou návštěvu, zastaví se zde čtyřspřeží s historickým landaeurem z Muzea kočárů z Čech pod Kosířem, které spolu s doprovodem hulánů projede regionem," upozornil kastelán Pavel Zástěra, podle kterého se jízda v Plumlově zdrží asi hodinu.

V 17 hodin si pak na své přijdou milovníci umění na vernisáži výstavy obrazů Lilian Amann, která si do prostor vysokého zámku pozvala přátele z Výtvarného sdružení Parnas Brno.

V neděli a v pondělí se pak plumlovský zámek oficiálně otevře. Dvoudenní program zajistí sokolníci ukázkami výcviku dravých ptáků, doprovodný program nabídne šermířské scénky, útrpné právo i historickou hudbu.

"Po oba dny nabídneme návštěvníkům netradiční prohlídky vysokým zámkem, v rámci prohlídkové trasy budou k vidění expozice nábytku a svatebních obřadů," dodal kastelán. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám