Hlavní obsah

Zámek Nový Hrad na Lounsku otevře své brány na velikonoční neděli

Novinky, Vít Pávek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční akcí Velikonoce na Novém Hradě začne letošní sezóna na unikátním hrado-zámko-statku na úpatí Českého středohoří. Návštěvníky čeká bohatý velikonoční jarmark, ukázka staročeských zvyklostí, kulturní akce, ale i prohlídky zámku. Zámek má otevřeno také o Velikonočním pondělí.

Foto: Vít Pávek

Velikonoce na Novém Hradě na Lounsku

Článek

Nad nivou řeky Ohře, mezi Přírodním parkem Džbán a západním cípem Českého středohoří, se vypíná rozsáhlý goticko-barokní jimlínský zámek Nový Hrad, jež je příspěvkovou organizací Ústeckého kraje.

Zatím nepříliš známý skvost ukrývá ve svých zdech gotické fresky vytvořené krátce po dostavbě kolowratského hradu, která započala před 551 lety a dala vzniknout nové rodové větvi už tak rozšířeného rodu Kolowratů, Novohradským. Ti pak své sídlo po drobných renesančních úpravách opouštění a usazují se v sousedství mocných Rožmberků v jižních Čechách, na tvrzi ve Lnářích a po sňatkovém spojení s Rožmberky získávají panství drslavické a vimperské.

Nový Hrad přitom žil dál svým rozmařilým životem, zvláště pak po třicetileté válce, kdy byl přestavěn do honosné barokní podoby hrabětem Varrensbachem. Selské vzpoury a válka sedmiletá však prosperitu ukončily a panství novohradské upadlo do dluhů. Zachránil jej až rok 1767 a mocný "postoloprtský" soused, kníže Schwarzenberg. Nový Hrad se tak stal téměř předposledním dílkem budoucího hospodářsky soběstačného severozápadního schwarzenberského dominia.

Rozmařilé barokní slavnosti ukončily války napoleonské a z areálu se stal knížecí velkostatek čnící nad mořem chmelnic a cukrových polích. Po zestátnění v roce 1947 bylo s hospodářskou tradicí pokračováno v rámnci JZD. I přes snahy nenechavců si zámek zachoval četné architektonické bohatství, které je po dlouholetých opravách návštěvníkům prezentováno a zámek se tak řadí mezi unikátní stavby v severočeském regionu - s nejucelenějším souborem malovaných renesančních záklopových stropů, barokní štukaturou italských mistrů či pozdně gotickými freskami.

Kromě prohlídek nabízí areál i ubytování a občerstvení v zámeckém šenku. Kromě toho je Nový Hrad každoročně dějištěm mnoha kulturních akcí. Tou první jsou Velikonoce na Novém Hradě, jimiž se v letošním roce areál otevře veřejnosti.

Nechte se tedy pozvat v neděli 27. března na rozmanitý velikonoční jarmark, bičařskou show, flašinetáře, dobrého vojáka Švejka a c.k. ŠRAML s tanečnicemi. Chybět nebude ani ukázka velikonočních zvyklostí, tradic, zvířat či velikonoční soutěže pro nejmenší. Klidnější atmosféru pak nabídnou dva prohlídkové okruhy, jejichž vstupné bude sice zpoplatněné, ale za poloviční cenu, tedy 30 a 20 Kč na osobu (dospělí; senioři a děti nad 6 let). Vstupné do areálu po dobu konání akce je dobrovolné.

Otevřeno má zámek také o velikonočním pondělí, 28. března, ale již bez kulturního programu, což přivítají zvláště milovníci historie jako takové. Poté se zámek opět uzavře, ale jen do 1. dubna, kdy bude areál otevřen denně, kromě pondělí, až do konce října.

V květnu (14. a 15. 5.) se mohou milovníci kulturních akcí těšit na Novohradskou pouť ve stylu oslav návratu rytíře Záviše z Jimlína z bitvy u Kresčaku (před 670 lety), 5. června se uskuteční maškarní oslava Dne dětí a v letních měsících Zámecké kulturní léto plné divadel, koncertů, ale i kinematografu bratří Čadíků. V

Reklama

Výběr článků

Načítám