Hlavní obsah

Zámek Nové Hrady upoutá půvabem francouzských letních sídel

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se nacházíte v Pardubickém kraji a uděláte si zastávku v Litomyšli, pak byste měli zamířit i na zámek Nové Hrady, který je od rodiště skladatele Bedřicha Smetany kousek. Čeká tam na vás ucelený rokokový areál se spoustou zajímavých scenérií a expozic.

Foto: archiv zámek Nové Hrady

Zámek Nové Hrady skýtá pro návštěvníky nejedno překvapení.

Článek

Zámek Nové Hrady je rokoková stavba vybudovaná v letech 1774 – 1777 hrabětem Jeanem-Antoinem Harbuvalem de Chamaré ve stylu francouzských letních sídel podle stavebního návrhu Josefa Jägra. Pro svoji architektonickou jedinečnost a umístění v uměle vybudovaném přírodním areálu býval celý zámecký komplex nazýván Malý Schönbrunn nebo České Versailles.

Po roce 1989 byl zámek vrácen v restituci vnukům původního majitele – textilního továrníka Josefa Bartoně z Nového Města nad Metují, kteří jej nabídli k prodeji. V roce 1997 zámek zakoupili Petr a Magda Kučerovi z Prahy, a od té doby prochází celý zámecký areál rozsáhlou rekonstrukcí a modernizací. Slavnostní otevření zámku se konalo v roce 2001.

Na předním nádvoří je dnes rokoková zahrada s fontánami a broderiemi, rekonstrukcí prošel barokní špýchar, kde je nyní umístěno První české muzeum cyklistiky, klasicistní zahradní altán i domek zahradníka. Na druhém nádvoří zámku vznikla ukázka užitkové zeleninové zahrady, na terase před špýcharem je dnes venkovní barokní divadélko ze stříhané zeleně a zahrada s perénovými záhony. 

Návštěvníci mohou vidět novou oranžérii, využívanou v letní sezóně jako Galerii anglických klobouků, ale i rozsáhlý labyrint - bludiště, dokončeno ustájení pro koně včetně výběhů a postupně se rozšiřuje chov jelení a daňčí zvěře. V budoucnu by měl celý renovovaný zámecký komplex sloužit jako reprezentativní společenské, kulturní a turistické centrum a znovu nabýt pověsti jedné z nejvýznamnějších a nejatraktivnějších památek celého regionu.

Ve slavnostním rokokovém sále zámku se konají koncerty, přednášky a recepce, zvláště pak romantické svatební obřady. Ty na požádání mohou též probíhat v nově vysvěcené kapli sv. Aloise v budově zámku, ve venkovním barokním divadélku či klasicistním zahradním altánu.

V prostorách bývalé kočárovny a konírny, nyní banketním sále, se pořádají svatební hostiny, oslavy a společenské akce. Pro veřejnost je otevřena Zámecká restaurace a Zámecká kavárna, kde probíhají i periodické výstavy. Součástí prohlídky zámku je rovněž expozice nábytkového umění z UPM Praha.

Bizarní skály v sousedství

Celý zámecký areál je zasazen do krásné a dosud civilizací poměrně málo dotčené krajiny. Nedaleko se nachází chráněný přírodní útvar Toulovcovy maštale tvořený svrchnokřídovými a cenomanskými pískovci bizarních tvarů, vzniklými v důsledku větrné a vodní eroze. Svou rozlohou přes 10 km2 je vhodný k turistice, cykloturistice i rekreaci.

Necelých 15 km vzdálená Chráněná krajinná oblast Ždárské vrchy s rozlohou 709 km2 obsahuje čtyři národní přírodní rezervace, devět přírodních rezervací a šestatřicet přírodních památek, čímž doplňuje už tak krásný ráz okolní krajiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám