Hlavní obsah

Zámek Mníšek pořádá 1. ročník Časohledu

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V letošním roce připravuje zámek v Mníšku pod Brdy zcela novou letní historickou akci. V sobotu 6. července se bude konat Časohled aneb Historií tam a zpět s celodenním programem. Chybět nebudou stánky, bitva o hrad, dobová hudba a kuchyně, šermíři, vojenská ležení, uniformy a mnoho dalšího.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

Časohled volně navazuje na proběhlé ročníky úspěšné historizující akce Bitva o Mníšek, která se věnovala jedné etapě týkající se našich dějin, a to třicetileté válce. Nová akce tentokrát zavede návštěvníky i do dalších historických období.

Během dne si tak přijde na své každý, od obdivovatele středověkých rytířů až po milovníka doby první republiky. Návštěvník si může připadat jako cestovatel časem a prostřednictvím vystoupení šermířských skupin, prohlídkou dobových táborů, sledováním přípravy historických pokrmů, poslechem populárně vedených přednášek nebo zhlédnutím výstavy o vojsku a četnictvu se vrátí do různých epoch naší historie.

Bohatý program bude probíhat v zahradě, na nádvoří i v zámku. Vše začne v 10 hodin otevřením dobové tržnice a vojenských ležení. Potkáme středověké šermíře i vojáky z doby sedmileté války nebo válek napoleonských. Na výstavě v podkroví zámku bude připomenuta také doba ohrožení státu, kdy se v letech před druhou světovou válkou budovalo vnější opevnění Prahy známé jako Pražská čára.

Chybět během dne nebude například ani dobová funkční kuchyně a ukázka přípravy historických pokrmů podle původních receptů, představení pro děti s ukázkou rytířské módy a turnajového klání, středověký boj o přízeň královny nebo papírová bitva o hrad a samozřejmě prohlídky zámku pro dospělé i pro rodiny s dětmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám