Hlavní obsah

Zámek Mníšek pod Brdy otevře své brány zdarma

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci Dnů evropského dědictví můžete na mníšeckém zámku od úterý 9. září do pátku 12. září navštívit zdarma trasu s reprezentativními sály a jídelnami. Nahlédnete také do všech tří zámeckých věží.

Foto: archiv zámek Mníšek pod Brdy

Tento týden máte šanci vidět zámecké komnaty zdarma.

Článek

Dny evropského dědictví se konají každoročně v měsíci září a vybízejí k návštěvě mnoha památek a historických objektů. Některé z nich jsou po zbytek roku uzavřené, ale to neplatí o zámku v Mníšku pod Brdy. Proto jsme si pro své návštěvníky připravili jinou pozornost. Prohlídku prvního okruhu zdarma.

Na této trase se dozvíte o nejstarší historii mníšeckého panství, kdy tu ještě stál gotický hrádek i o velké bitvě, díky které byl během třicetileté války zničen pozdější renesanční zámek vybudovaný na místech původní tvrze.

Dozvíte se o rytíři Servácovi, jemuž vděčíme za nynější barokní podobu zámku i o novodobé historii a posledních pánech, kteří zámek zařídili moderním vybavením.

Čeká nás tak vlastně cesta časem od doby císaře Karla IV., přes baroko až po první republiku. Během prohlídky navštívíte místnosti, které byly využívány zejména při slavnostních příležitostech, jako je návštěva hostů nebo příbuzných.

Uvidíte například velkou jídelnu nebo společenský sál, salónek pro pány i dámský budoár, knihovnu nebo pracovnu. Mezi nejkrásnější prostory se určitě řadí malá rodinná kaple. Je klenuta barokním stropem zdobeným bohatými štuky, které se v takovémto rozsahu dochovaly na zámku pouze v této místnosti. I ostatní zařízení kaple je původní a pochází z doby stavitele zámku, rytíře Serváce Engela. 

Nepřehlédnete barokní vyřezávané lavice se znakem a letopočtem dokončení zámku nebo vzácný oltářní obraz, velké lákadlo mníšeckého zámku. Zachycuje biskupa svatého Serváce a jedná se o dílo samotného Karla Škréty.

Vlastnit originál tohoto velikána bylo prestižní záležitostí už v 17. století a Servác Engel za něj neváhal zaplatit celých sto zlatých. Tak si této své cennosti vážil, že ani za pětinásobek ceny by ho neprodal, což nám sdělil ve své pamětní knize, kterou si vlastnoručně psal po celé šestnáctileté období stavby zámku.

Prohlídky prvního návštěvního okruhu začínají v 11.10, 12.20, 13.30, 14.40 a 15.50 hodin. Vstup do zámku je umožněn pouze s platnou vstupenkou, kterou vyzvednete zdarma v pokladně zámku. Vstupné zdarma se však nevztahuje na hromadné zájezdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám