Hlavní obsah

Zámek Mníšek nabídne o víkendu vstup zdarma

Novinky, Marie Charvátová

V rámci Dnů evropského dědictví budou moci návštěvníci zavítat v zámku Mníšku pod Brdy o víkendu 3. a 4. září zdarma na prohlídku prvního okruhu, který představuje reprezentační prostory a bydlení drobné šlechty.

Foto: Anna Čelouchová

V rámci Dnů evropského dědictví můžete navštívit zdarma první prohlídkovou trasu zámku Mníšku.

Článek

Mezi skvosty této trasy se řadí barokní kaple se štuky a oltářním obrazem od Karla Škréty. Představuje biskupa sv. Serváce, jemuž je kaple zasvěcena. Vybudovat, vyzdobit a vysvětit ji nechal stavitel mníšeckého zámku Servác Engel z Engelsflussu.

Rodina Engelů pocházela z belgického Brabantu, ale přistěhovala se do Prahy, kde během třicetileté války zbohatla prodejem podešví císařskému vojsku. Šlechtický titul získala právě díky Serváci Engelovi, který si jej vysloužil tím, že v roce 1648 bránil Karlův most proti vpádu Švédů.

Při návštěvě prvního okruhu zámku se dozvíte i o jeho dalších majitelích, jejichž výčet končí v době první republiky. Prostřednictvím dědictví získali Mníšek Kastové z Ebelsbergu, kteří z něj udělali moderní sídlo s elektřinou, telefony i autem v garáži.

Při prohlídce uvidíte například i pracovnu s psacím strojem a kromě ní a kaple dále slavností jídelny, salónky s knihovnou nebo věž se stropními hodinami. Volný vstup na první trasu bude možný i v týdnu od 6. do 9. září, na organizované skupiny se ovšem nevztahuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám