Hlavní obsah

Zámek Loučeň oslaví páté výročí zpřístupnění a přivítá půlmilióntého návštěvníka

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Loučeň oslaví 7. července páté výročí od svého zpřístupnění návštěvníkům. Oslava se uskuteční pod názvem Narozeniny zámeckých labyrintů. Otevřeno má od července 2007 a letos přivítá svého půlmilióntého návštěvníka.

Foto: zámek Loučeň
Článek

Zámek Loučeň v první kompletní turistické sezóně navštívilo 72 000 lidí. Od této doby zájem o jeho návštěvu roste.

„V loňském roce jsme na Loučeni zaznamenali 118 000  hostů. Pokud budeme vypočítávat návštěvnost běžnou metodikou Národního památkového ústavu, která v případě návštěvy dvou atrakcí na stejném místě jedním návštěvníkem počítá do statistik dva návštěvníky, pak můžeme hovořit o návštěvnickém čísle na úrovni 170 000 hostů. To nás loni katapultovalo podle dostupných čísel na 7. až 8. místo v návštěvnosti mezi domácími hrady a zámky. Před námi je např. Pražský hrad, Český Krumlov, Lednice či Hluboká,“ uvedl manažer zámku Jiří Senohrábek.

Letos očekává zámek půlmilióntého návštěvníka a tak v rámci oslav svého pětiletého výročí od otevření připravil zábavu s klauny (od 14 hodin), poté balónkovou show a nakonec rozkrojí pětipatrový superdort. Již dopoledne se uskuteční velká hra v bludištích.

Slavnosti každý první víkend

„Jsme soukromým zámkem bez provozních dotací. V prvních letech u nás bylo zavřeno od ledna do března, od roku 2010 máme otevřeno po celý rok. V zimě nabízíme speciální zážitky – třeba prohlídky zámku nazvané Bílá zima Bílé paní, kdy jsou návštěvníci tímto dobrým duchem zámku v roli průvodce občerstveni přímo během prohlídky v dobových pokojích bílým punčem a sněhovými pusinkami,“ sdělil manažer.

„Zároveň chceme posilovat dobré jméno rodinných programů. K našim profilovým akcím patří Svatomartinské posvícení, Cukrové slavnosti, Velikonoce u Thurn-Taxisů, Silvestr v jednu a přehlídka veteránů Concours d´elegance, která letos zažila svoji  premiéru a měla by se stát tradicí,“ řekla Kateřina Šrámková, statutární zástupce.

Letos se zámek zapojil do projektu Otevřte 13. komnatu, který zavádí prohlídky s tajemnými postavami.

Program pro rodiny s dětmi

Na Loučeni návštěvníci najdou jedenáct labyrintů a bludišť. „Labyrintárium je náš vývěsní štít a výkladní skříň zároveň, která láká podívat se za plot nádherného anglického zámeckého parku na tenhle celoevropský unikát. Ti, kdo se nechají zlákat touto naší zvláštností, pak v druhém plánu zjistí, že i prohlídky zámku se u nás odvíjejí trochu jiným způsobem, než je obvyklé: za přítomnosti kostýmovaného průvodce, který neseznamuje s letopočty a výčty jmen majitelů, ale s příběhem života na zámku, jeho legendami a lidskou stránkou majitelů, kterými byli od začátku 19. století vpravdě kosmopolitní Thurn-Taxisové,“ sdělil Jiří Senohrábek.

„A můžete tu zažít i pestrou paletu speciálních prohlídek – jako čokoládové prohlídky, prohlídky s Bílou paní, která dává návštěvníkům  všemožné otázky, nebo noční prohlídky zpestřené  hranou spiritistickou seancí, které se konají vždy poslední sobotu v měsíci,“ dodal Senohrábek.

V roce 2011 přibyla při vstupu do parku autíčka na elektrický pohon a také jedenáctý - písmenkový labyrint.

Reklama

Výběr článků

Načítám