Hlavní obsah

Zámek Konopiště zve na denní i večerní prohlídky svých interiérů

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek následníka císařského trůnu Františka Ferdinanda d´Este Konopiště zve od dubna na prohlídky interiérů. Prohlídky zpestří tradiční přednášky - první k 145. výročí narození Žofie Chotkové. Pro děti je připravena oslava svátku medvídka Jirky.

Foto: zámek Konopiště
Článek

Prohlídky zámku s historickými postavami

Následník císařského trůnu  František Ferdinand d´Este koupil zámek s celým panstvím od Lobkoviců v roce 1887 a dal ho přestavět v historizujícím stylu s krajinářským parkem, kde založil Růžovou zahradu se skleníky. Do zámku umístil své rozsáhlé sbírky získané z dědictví po svých italských předcích i vlastní sběratelskou činností. Se svou manželkou Žofií a dětmi ho používal až do své smrti roku 1914, kdy se stal v Sarajevu obětí atentátu.

Do dnešní doby se zachoval v podobě, jakou dostal při poslední přestavbě za arcivévody Františka Ferdinanda d´Este a také vnitřní vybavení zůstalo z této doby. Pro návštěvníky zámku jsou připraveny ke zhlédnutí tři prohlídkové okruhy ze života arcivévody a jeho rodiny, dále Muzeum sv. Jiří, Střelnice a Růžová zahrada se svými skleníky, a to jak v denních, tak i večerních prohlídkách. 

Přednášky z historie zámku s odborným výkladem

Tradiční přednášky, seznamující s historií zámku a jeho majiteli, se v tomto roce budou konat každý poslední čtvrtek v měsíci. První přednáška pořádaná zámkem se koná v salónku ve čtvrtek 25. dubna od 18 hodin, na které poskytne odborný výklad dr. Jiří Chramosta. Na programu je vzpomínka na Žofií Chotkovou, manželku Františka Ferdinanda d´Este, k 145. výročí jejího narození.

Oslava svátku medvídka Jirky 

Zábava je připravena i pro děti. Mezi první akce tohoto roku bude patřit oslava svátku medvídka Jirky. Dostal své jméno po jednom z majitelů zámku, a jméno jste mu vybrali právě vy, návštěvníci tohoto zámku. Proto vás také zámek zve na oslavu jeho svátku, který bude podle kalendáře oslaven 24. dubna, ale pro všechny návštěvníky se oslava svátky medvídka Jirky posunula na neděli 21. dubna od 14 hodin, aby se jí všichni zájemci mohli zúčastnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám