Hlavní obsah

Zámek Konopiště zahájí novou sezónu již v březnu

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Konopiště zahájí letošní sezónu v březnu na Velký pátek (25. března). Ještě před zahájením návštěvnické sezóny připomene při mimořádných prohlídkách významnou událost - první březnový den roku 1887, kdy panství Konopiště koupil František Ferdinand d´Este.

Foto: zámek Konopiště
Článek

František Ferdinand d´Este koupil konopišťské panství od zadluženého lobkovického knížete Františka Eugena v roce 1887. Za konopišťský zámek s pozemky, lesy a rybníky byla stanovena cena 2,5 miliónu zlatých.

Nový vlastník František Ferdinand se hned pustil do přestavby sídla, jehož historie se začala psát už ve 13. století. Za Lobkoviců se panství zaměřovalo na zemědělskou produkci a chov koní, na Konopišti byl mlýn, sádky, lisovna oleje, pila, pivovar, lihovar i cukrovar. Arcivévoda nechal všechny významné panské úřední, správní a výrobní budovy přestěhovat do Benešova. Tím začal psát moderní historii nejen svého panství, ale celého regionu.

Budoucí následník rakousko-uherského trůnu nechal zámek přestavět v honosnou rezidenci, kterou po svém sňatku s Žofií Chotkovou proměnil v rodinné sídlo. Původní vzhled Konopiště a přilehlého okolí formoval podle svého přání a svých představ, za své peníze, jež mu zajistilo modenské dědictví, a přetvořil ho k obrazu svému.

Na přestavbě zámku se podílel významný architekt Josef Mocker, kterého pozval na zámek František Ferdinand, aby společně vtiskli Konopišti svou osobitou pečeť. Josef Mocker zachoval Konopišti části původní historické podoby, ale sjednotil celou stavbu, ovlivněnou mnoha slohy: gotikou, renesancí, barokem v duchu akademického romantismu a podle platných zásad historismu.

Je to patrné při prvním pohledu na zámek, kde východní a především severní a západní strana zdůrazňují původní středověký ráz pevnosti, jižní strana záměrně připomíná renesanční zámky a paláce Itálie. Konopiště se přiblížilo podobou dřívějšímu vzhledu za Vrtbů, hlavně díky přestavbám věží.

Odsud František Ferdinand vyrážel za svými politickými a vojenskými povinnostmi, cestovatelskými zážitky i loveckými úspěchy.

František Ferdinand měl ještě mnoho plánů na vybudování dalších prostor na zámku. Byly to expozitury ministerstva zahraničí, války a dalších úřadů, které jakožto následník trůnu a budoucí císař potřeboval, aby mohl celou říši spravovat ze svého sídla. Realizace všech těchto plánů však zmařily politické události a smrt Františka Ferdinanda d´Este a jeho ženy Žofie.

„Abychom si lépe představili, jakým způsobem koupě proběhla, a co následovalo, připravili jsme mimořádnou prohlídku v 18:30 a v 19 hodin, kdy se naučnou i zábavnou formou s fakty i trochou fantazie mohou zájemci účastnit tohoto aktu,” uvedla Mgr. Jana Sedláčková, kastelánka zámku Konopiště.

„Mladý arcivévoda přijede na konopišťské nádvoří, předpokládáme, že na koni, kde bude náležitě uvítán a odveden do salonu. Tam již na něj čeká ve světle svící František Evžen Lobkovic, dr. Kubásek s připravenou kupní smlouvou o 53 stranách a architekt Josef Mocker s návrhy přestavby. Další postavy necháme zatím v utajení, stejně jako průběh večera,” dodala Jana Sedláčková.

Reklama

Výběr článků

Načítám