Hlavní obsah

Zámek Karlova Koruna zve na vánoční prohlídky i betlém v nadživotní velikosti

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční prohlídky spojené s povídáním o Ježíškovi nabízí zámek Karlova Koruna v sobotu 8. prosince od 10 do 17 hodin. Součástí prohlídky bude i vystavený betlém v nadživotní velikosti - a přijde i Mikuláš. Na zámku probíhají také adventní trhy s prodejem kaprů.

Foto: zámek Karlova koruna
Článek

Zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou patří k nejvýznamnějším barokním stavbám v Česku. V jeho prostorách je nainstalována expozice seznamující s dějinami rodu Kinských a chovem koní Kinských – chlumeckých plaváků.

Sídlo k reprezentaci postavil František Ferdinand Kinský v letech 1721 – 1723. Na stavbě po podíleli nejvýznamnější lidé: architekt Jan Blažej Santini-Aichel a stavitel František Maxmilián Kaňka. Na počest návštěvy císaře Karla VI. dostal nový zámek jméno Karlova Koruna.

Karlova Koruna byla vrácena v roce 1992 rodině Kinských a ta poté vytvořila expozici, která se zabývá životem rodiny a chovem koní na Chlumecku.

Do vánočně vyzdobeného zámku jsou zájemci zváni na prohlídku interiéru i do zámecké zahrady. Ve Sloupovém sále bude vystaven betlém se sochami vysokými více než 2 metry a na návštěvníky zde čeká i povídání o narození Ježíška.

Zde se děti doví, kdo nosí dárky u nás a kdo ve světě. V každé komnatě bude na děti čekat jiný zástupce Vánoc. Seznámí se s vánočními zvyky v Česku, podívají se za vánočními zvyky na východ i západ. V Mramorovém sále zámku se děti setkají s Mikulášem a jeho pomocníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám