Hlavní obsah

Zámek Holešov otevřel největší výstavu sezóny: Zdeněk Burian - Z prvohor na Divoký západ

Novinky, Dana Podhajská

Dvě stě padesát originálů reprezentuje výběr toho nejlepšího, co Burian ve svém životě vytvořil. Vedle slavných ilustrací ke knihám Karla Maye a Jula Verna návštěvníci uvidí i díla, která předtím nikdy vystavena nebyla.

Foto: Jan Karásek
Článek

„Tohle je výstava bez kompromisů. Díky vstřícnosti sběratelů a možnostem, jaké jsme měli, jsme vybrali jen to nejlepší a veřejnosti představujeme jednu z nejlepších výstav jakou kdy Burian měl,” řekl k expozici kurátor Rostislav Walica.

Z prvohor na Divoký západ

Výstava je pojata jako cesta kolem světa v čase i prostoru. Ve třech sálech představuje pravěk včetně slavných školních obrazů a ilustrace k dobrodružné literatuře. Jejich prostřednictvím návštěvník procestuje celý svět a prohlédne si skutečné skvosty - například cyklus pětapadesáti obrazů k mayovkám, které nikdy v takovém rozsahu na jedné ploše vystaveny nebyly.

Další unikátností jsou díla, která se na veřejnost v Holešově dostávají vůbec poprvé. Například olejomalba afrického kupce Haussa nebo nikdy nevydaná obálka ke knize J. O. Curwooda Odvážná Marge O´Doonová. 

Kytara, aktovka s utrženým uchem a film o indiánech

Za pozornost stojí také osobní věci autora - kytara, aktovka, ve které do redakcí nosil obrázky, nebo studijní průkaz z akademie podepsaný Maxem Švabinským.

Expozici doplňuje kinosál, ve kterém se promítá film Jana Moravce z roku 1964 Soumrak indiánů v díle Zdeňka Buriana. Od 1. července na výstavu volně naváže také výstava výtvarných prací dětí Zlínského kraje Zdeněk Burian očima dětí.

110. výročí narození Zdeňka Buriana

Výstava vznikla u příležitosti 110. výročí Burianova narození a podílelo se na ní 14 soukromých sběratelů a obrazy zapůjčily také tři instituce - Památník národního písemnictví Praha, Zoo Dvůr Králové nad Labem a město Bystřice pod Hostýnem. Záštitu nad akcí udělil ministr zdravotnictví pan Svatopluk Němeček.

Zdeněk Burian - Z prvohor na Divoký západ, Zámecká galerie Holešov 28. 5. až 27. 9. 2015, út - ne 9 - 12 a 13 - 17 hodin, vstupné základní 120 Kč, děti 6 - 15 let, studenti, senioři a ZTP 80 Kč, rodinné vstupné 270 Kč a školní skupiny 30 Kč, s komentářem 40 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám