Hlavní obsah

Zámek Fryštát finišuje s opravami, první záříjový den nabídne bezplatný vstup

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední lokální nátěry fasády, oken a první větší oprava zámku Fryštát po jeho velké rekonstrukci před dvaceti lety skončí. První den znovuotevření čeká návštěvníky, zejména ty mladší i malý dárek – bezplatné vstupné.

Foto: Milan Haluška
Článek

Oprava zámku začala letos v červnu. Původně byla v plánu oprava jen hlavní zámecké budovy, ale po odkrytí omítek se ukázalo, že trhlin je celkově více. Z tohoto důvodu se opravilo i vedlejší křídlo – Lottyhaus.

„U vstupu do parku běží ještě poslední práce na omítkách, tento týden budou dělníci natírat vnější okna na hlavní budově. Hotová je už například střecha, která je nově vyhřívaná a také fasáda,” informovala mluvčí města Šárka Swiderová.

Městu se po celou dobu oprav podařilo zachovat prohlídky v Lottyhausu, kde jsou k vidění sbírky přibližující život šlechty. Otevřena byla také galerie (okruh číslo tři) s českým uměním 19. století. V úterý 1. září pak bude celý zámek (znovuotevřený velký okruh v hlavní budově, Lottyhaus i galerie) přístupný zdarma pro všechny rodiny s dětmi do 15 let jako dárek k novému školnímu roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám