Hlavní obsah

Zámek Doudleby nad Orlicí zve na farmářské trhy a první "blešák"

Novinky, Dana Ehlová

Další z pravidelných a oblíbených farmářských trhů v areálu zámku Doudleby nad Orlicí se uskuteční v neděli 15. března a tentokrát budou ve znamení blížících se Velikonoc. Kromě již klasických trhů ovšem doudlebští připravili jednu novinku a tou je trh bleší.

Foto: Dana Ehlová

Zámek Doudleby nad Orlicí zve na farmářské trhy a první "blešák".

Článek

„Rozhodli jsme se vyzkoušet tuto oblíbenou formu akce, protože věcí, které zdánlivě nikdo nepotřebuje nebo naopak urputně shání, je celá řada. A proč je vyhazovat? Mohou se hodit!” zvou organizátoři na historicky první „blešák“, který začíná už v 9 hodin.

Ještě předtím, než do areálu zámku v Doudlebách nad Orlicí dorazí prodejci, připomeňme si "definici" oné formy prodeje, která říká: Podle původního významu je bleší trh trhem, kde privátní lidé mohou prodat své použité věci, o kterých si myslí, že je někdo může ještě potřebovat.

Označení bleší přitom pochází ze středověku, kdy kníže nebo panovník přenechal darem své oblečení prostým lidem. Jakmile se panovníkovo oblečení dostalo mezi lid, mohlo se s ním obchodovat a tím prý dostala i leckterá blecha novou oběť. 

Jak to bude tedy v případě Doudleb a zda i odtud si noví majitelé přivezou domů spolu s radostí z úžasného nákupu také skákající zvířátko, necháme do neděle 15. března bez odpovědi.

Jisté je, že prodejci nemusí při této formě obchodní činnosti vystavovat na zboží žádné doklady, a ani ze svého jednorázového prodeje platit daně. Pokud se ovšem z takového prodeje stane obživa, měl by se bleší prodejce proměnit v živnostníka.

Ale zpět do Doudleb nad Orlicí. Vzhledem k tomu, že svátky jara se kvapem blíží, naladí se třetí letošní farmářské trhy velikonočně.

V nabídce bude zboží na výzdobu interiérů i pochoutky pro koledníky, vedle toho samozřejmě tradiční farmářské výrobky z regionu. Na návštěvníky se těší také personál v zámecké kavárně.

Reklama

Výběr článků

Načítám