Hlavní obsah

Zámek Chudenice zve na výstavu Vzorná hospodyňka aneb Z domácnosti našich prababiček

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 12. května jsou zájemci zváni na zámek do Chudenic na unikátní výstavu Vzorná hospodyňka. Ta vás zavede do krásných starých časů našich babiček a prababiček. Na návštěvníky čeká více než tisícovka vystavených exponátů.

Foto: ilustrační foto z archivu Ludvíka Pouzy

Zámek Chudenice láká na výstavu s názvem Vzorná hospodyňka

Článek

„Zveme vás na poetickou výstavu z našich „depozitářů" plnou vzpomínek na doby nejen našich prababiček. Uvidíte, v čem se dříve vařilo, jak se pralo a žehlilo prádlo, co měly ve svých skříních a truhlicích. Vybrali jsme opravdu to nejlepší z našich sbírek a ze sbírek sběratelů Jarmily Strakové a Jiřího Sauka,” informoval kastelán zámku Ludvík Pouza.

Slovo sběratelky

„V Chudenicích jsme společně s kolegou sběratelem Jiřím Saukem a ve spolupráci s kastelánem zámku Ludvíkem Pouzou postavili během dvou dnů výstavu "na staré téma" Vzorná hospodyňka. Využili jsme lásku nás všech ke starým věcem a zálibu v jejich uchovávání, a připravili jsme pro návštěvníky kolem tisícovky různých drobnějších kousků ze starých domácností, a pro větší autentičnost také několik kusů starého nábytku. Ten byl, stejně jako většina vystavených předmětů, používán v první polovině minulého století. Nejsme historici, neděláme si nárok na historickou přesnost, jen jsme oblíbené kousky z našich soukromých sbírek a částečně z depozitáře muzea J. Dobrovského poskládali tak, jak si ho s kolegou pamatujeme z domácností našich babiček,” uvedla sběratelka Jarmila Straková z Andělic.

Výstava začíná i končí prádlem z truhlic našich babiček.

Hospodyňky mohou obdivovat krásně vyšívané zástěrky, maminky kouzelné dětské prádélko pro miminka, parádnice pak kabelky, třeba i z hadí kůže nebo krokodýla, dobové šperky, toaletní soupravy.

„Po symbolickém umytí rukou u starého mycího stolku pak mohou "vstoupit" do světa staré kuchyně. Tam se dá najít spousta pokladů - nádobí, kořenky, plechové dózy, formy, ošatky, kamenina, ozdobná keramika...

Nashromáždili jsme také dost různých kuchyňských "udělátek", včetně strojků na strouhanku, maso, ale třeba i na krájení zelených fazolek. Některé z nich používáme v kuchyni dodnes a jsou stále funkční, jako před sto roky.

Naše malá hospodyňka právě peče a návštěvník si může prohlédnout její formičky, staré koryto na zadělávání velikonočního chleba, krásné vyšívané nástěnky - kuchařky, které se věšely nad kamna, a s trochou nadsázky se dá říct, že dříve nahrazovaly obkladačky a chránily zeď proti postříkání při vaření.

V další části najdeme křeslo pro pana domácího. Starý gramofon, fajfka, popelník a knihy, to jsou předměty pro jeho klidnou relaxaci.

Poslední koutek výstavy je pak věnován praní a péči o prádlo. Ani velký výběr starých žehliček mne však nepřesvědčí o tom, že žehlení je zábava. Když jsem chystala "výbavu" do skříně, byla jsem vděčná za současnou "napařovačku". Chudinky pradlenky to neměly lehké, ani při praní na valše, ani při žehlení s žehličkami s "cihličkami", nebo s těmi přímo nahřívanými na kamnech.

Uprostřed místnosti lze potkat paní domu na procházce s dětmi, a s nimi se také ty vaše ratolesti mohou při návštěvě výstavy vyfotit," dodala sběratelka Jarmila Straková.

Výstava Vzorná hospodyňka bude k vidění od 12. května do 26. června. Otevřeno na zámku je denně mimo pondělí od 9 do 16 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám