Hlavní obsah

Zámek Chudenice zve na výstavu Vzorná hospodyňka aneb Z domácnosti našich prababiček

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Od 12. května jsou zájemci zváni na zámek do Chudenic na unikátní výstavu Vzorná hospodyňka. Ta vás zavede do krásných starých časů našich babiček a prababiček. Na návštěvníky čeká více než tisícovka vystavených exponátů.

Foto: ilustrační foto z archivu Ludvíka Pouzy

Zámek Chudenice láká na výstavu s názvem Vzorná hospodyňka

Článek

„Zveme vás na poetickou výstavu z našich „depozitářů" plnou vzpomínek na doby nejen našich prababiček. Uvidíte, v čem se dříve vařilo, jak se pralo a žehlilo prádlo, co měly ve svých skříních a truhlicích. Vybrali jsme opravdu to nejlepší z našich sbírek a ze sbírek sběratelů Jarmily Strakové a Jiřího Sauka,” informoval kastelán zámku Ludvík Pouza.

Slovo sběratelky

„V Chudenicích jsme společně s kolegou sběratelem Jiřím Saukem a ve spolupráci s kastelánem zámku Ludvíkem Pouzou postavili během dvou dnů výstavu "na staré téma" Vzorná hospodyňka. Využili jsme lásku nás všech ke starým věcem a zálibu v jejich uchovávání, a připravili jsme pro návštěvníky kolem tisícovky různých drobnějších kousků ze starých domácností, a pro větší autentičnost také několik kusů starého nábytku. Ten byl, stejně jako většina vystavených předmětů, používán v první polovině minulého století. Nejsme historici, neděláme si nárok na historickou přesnost, jen jsme oblíbené kousky z našich soukromých sbírek a částečně z depozitáře muzea J. Dobrovského poskládali tak, jak si ho s kolegou pamatujeme z domácností našich babiček,” uvedla sběratelka Jarmila Straková z Andělic.

Výstava začíná i končí prádlem z truhlic našich babiček.

Hospodyňky mohou obdivovat krásně vyšívané zástěrky, maminky kouzelné dětské prádélko pro miminka, parádnice pak kabelky, třeba i z hadí kůže nebo krokodýla, dobové šperky, toaletní soupravy.

„Po symbolickém umytí rukou u starého mycího stolku pak mohou "vstoupit" do světa staré kuchyně. Tam se dá najít spousta pokladů - nádobí, kořenky, plechové dózy, formy, ošatky, kamenina, ozdobná keramika...

Nashromáždili jsme také dost různých kuchyňských "udělátek", včetně strojků na strouhanku, maso, ale třeba i na krájení zelených fazolek. Některé z nich používáme v kuchyni dodnes a jsou stále funkční, jako před sto roky.

Naše malá hospodyňka právě peče a návštěvník si může prohlédnout její formičky, staré koryto na zadělávání velikonočního chleba, krásné vyšívané nástěnky - kuchařky, které se věšely nad kamna, a s trochou nadsázky se dá říct, že dříve nahrazovaly obkladačky a chránily zeď proti postříkání při vaření.

V další části najdeme křeslo pro pana domácího. Starý gramofon, fajfka, popelník a knihy, to jsou předměty pro jeho klidnou relaxaci.

Poslední koutek výstavy je pak věnován praní a péči o prádlo. Ani velký výběr starých žehliček mne však nepřesvědčí o tom, že žehlení je zábava. Když jsem chystala "výbavu" do skříně, byla jsem vděčná za současnou "napařovačku". Chudinky pradlenky to neměly lehké, ani při praní na valše, ani při žehlení s žehličkami s "cihličkami", nebo s těmi přímo nahřívanými na kamnech.

Uprostřed místnosti lze potkat paní domu na procházce s dětmi, a s nimi se také ty vaše ratolesti mohou při návštěvě výstavy vyfotit," dodala sběratelka Jarmila Straková.

Výstava Vzorná hospodyňka bude k vidění od 12. května do 26. června. Otevřeno na zámku je denně mimo pondělí od 9 do 16 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám