Hlavní obsah

Zámecká expozice na zámku Žerotínů zahájí na začátku května novou sezónu

Novinky, Adéla Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Expozice v prvním patře Muzejního a galerijního centra na zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí ožije ve čtvrtek 3. května. Od 17.00 hodin ve freskovém sále bude pomyslně otevřená další sezóna.

Foto: Ondřej Smolka

Plakát k zahájení nové sezony v zámeckých expozicích

Článek

Zahájením provede Zlínská šermířská společnost, která se zabývá rekonstrukcí šermu, scénickým a divadelním zpracováním období vrcholného středověku a renesance ve druhé polovině 15. století a první čtvrtině 16. století v oblasti dnešního Německa a Itálie. Ve Zlíně aktivně působí přes deset let. K tomuto bude předvedena situace v krejčovské dílně, jednání mezi krejčím a bohatým zákazníkem.

Vstup do druhé návštěvnické sezóny komentuje Martin Beníček, vedoucí MaGC: „Pořád se snažíme o vylepšování expozic, o další artefakty související s prezentovanými tématy. Jsem rád, že návštěvníci mohou nově vidět velkoformátovou mapu žerotínských panství úctyhodných rozměrů 2,6 m na 2,1 m, na které je zhruba 150 území, která v čase patřila Žerotínům.

Dalším zajímavým exponátem je Náhrobník Jiříka ze Žerotína, prezentující funerální doklad středověku. Asi nejvíc se mi líbí Žerotínský epitaf (pamětní obraz), který ukazuje všechny důležité okamžiky renesančního člověka v jednom obraze. Je to takový odkaz pro příští generace,” usmívá se.

Zámecká obrazárna, expozice Reditus Leonina i Josef Ignác Sadler nabízí skupinám a školám také komentované prohlídky. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám