Hlavní obsah

Zákupy: zámek Ferdinanda I. Dobrotivého, císaře prosťáčka, který měl rád knedle

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Sedm set let uplyne letos od založení severočeských Zákup, známých především zámkem. Původně kolonizační ves se od 13. století rozrůstala, nejprve za Vartenberků a Berků, Zdislav Berka nechal postavit zámek, který se v průběhu staletí měnil v pohodlné panské sídlo s rozsáhlým parkem.

Foto: archiv NPÚ

Do Zákup jezdil Ferdinand kočárem z Ploskovic, které také vlastnil

Článek

Bývaly zapomenuty Zákupy habsburské, donedávna značně ošuntělé a mdlé, to se poslední dobou změnilo a v minulém roce kastelán Weiss jen zíral, jaký že návštěvnický dav ztéká jemu svěřený objekt.

Z těsta i ze skla

„V červnu se na prohlídkovou trasu dostane vzácný exponát z původního vybavení zámku - panoramatický obraz zámku Ploskovice, vyrobený v polovině 19. století z těsta. Je k vidění na výstavě Hrady a zámky objevované a opěvované v Praze.

Výstava skleněných nebes nad postel od nizozemského designéra Hanse van Bentema je součástí Velkého okruhu. Na Novoborsku je van Bentem známý především díky svému Bojovníkovi, který zdobí kruhový objezd v Novém Boru,“ uvedl zákupský kastelán Mgr. Petr Weiss.

Jeho císařská prostomyslnost

Zámek v líbezné krajině se stal poprvé ve velkém předmětem zájmu za vévodkyně toskánské Anny Marie Františky, značně rozhazovačné šlechtičny. Její dvůr zahrnoval 120 dvořanů  kromě služebníků nižších a výdaje na provoz činily skoro 40 000 zlatých ročně.

Po její smrti panství upadalo, zařízení zámku rozprodali, zrušila se i obora a park. Hlavní rozmach nastal, když se panství ujali Habsburkové - čili od roku 1805. Epizodou bylo vlastnictví Zákup Napoleonovým synem Orlíkem, nikdy sem nezavítal, přesto pro něj vytvořili titul vévoda zákupský. Kdo se tu však zdržoval a měl zámek v lásce, byl Ferdinand I. zvaný Dobrotivý. 

Panovník rozumu poněkud mdlého seděl na trůně a podepisoval vše, co mu k podpisu přinesli. Ideální postava pro politické hrátky, na trůně působící komicky, který byl od mládí dětinský a tehdejší karikaturisté ho zpodobňovali jako Kašpárka, Hanswursta, Honzu Buřta, oblíbenou figurku pitomečka. Přitom ale uměl několik jazyků, i obstojně česky, trpěl ale padoucnicí a měl potíže s pohybem. Nakonec ho na dálku oženili s Marií Annou Savojskou, která se o císaře starala jako o dítě, o jeho nemoci, krize i vyměšování. 

Byl poslední český korunovaný král, stalo se v Praze v roce 1836. Zemřel roku 1875 v Praze.

Byl znám okřídlenou větou – Když jsem císař, tak chci jíst knedlíky.

Pražané ho měli rádi, vídávali ho na dnešní Národní třídě, při každodenních procházkách dával dětem bonbony a chudým almužnu. Praze postupně věnoval na 450 000 zlatých.

Následníkova svatba

Po jeho smrti Zákupy navštěvovali Habsburkové zřídka. Přesto však hned následujícího roku 1876 do Zákup zavítal císař František Josef I. Zámek hostil politické schůzky s ruským carem Alexandrem II. Několikrát tu pobýval také korunní princ Rudolf se svou chotí princeznou Štěpánkou Belgickou během svého působení u pražské posádky.

1. července 1900 se v zámecké kapli konal tolik diskutovaný sňatek následníka trůnu Františka Ferdinanda d'Este s hraběnkou Žofií Chotkovou. To vše vám povědí fundovaní průvodci.

Roku 1918 přešel zámek společně s ostatními císařskými statky do vlastnictví československého státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám