Hlavní obsah

Základní umělecká škola v Dobrušce podpořila záchranu varhan v Husově sboru

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Husův sbor v Dobrušce zažil 23. dubna další akci, jejímž cílem bylo přispět k tomu, aby největší dobrušské varhany začaly opět sloužit svému účelu. Žáci a pedagogové místní Základní umělecké školy se připojili ke Koncertům pro varhany a výtěžek svého koncertu věnovali na sbírkové konto.

Foto: Dana Ehlová

Dětský pěvecký sbor ZUŠ vedený Šárkou Potůčkovou vystoupil na úplný závěr benefičního koncertu na záchranu varhan.

Článek

Těsně předtím, než zazněly úvodní tóny první skladby, připomněl František Veverka, ředitel Dětského domova v Sedloňově, který akci moderoval, všem přítomným její smysl a význam, když řekl: „Málokdo si v budoucnu vzpomene, kdo tady dnes hrál a jaký koncert se konal. Každý ale bude vědět, že se podařilo zachránit varhany – nástroj, který tu trvale zůstane pro budoucí generace.“

A pak se v kostele Církve československé husitské postupně střídali mladí hudebníci, nástroje, skladby a to vše pro královský nástroj umístěný na kůru. Výkony mnohých byly takřka profesionální a právem si vysloužily potlesk posluchačů.

Připomeňme si, že své umění prezentovali: Eliška Marková (kytara), klarinetové trio – Veronika Faitová, Petra Koblásová, Nela Sušánková, Matěj Pavel (tenor), Martina Drašnerová, Jana Peterová, Michal Verner (housle), Martina Debelková (příčná flétna), Kateřina Voglová (kytara), violoncellisté Jiří a Josef Tužilové, akordeonové duo Jiří Preclík a Lukáš Koblása, dále také Martin Obršál a Miloš Zahradník (trubka), pěvecký kvartet Marie Stejskalová, Lucie Šitlerová, Jiří Tužil, Kateřina Voglová a Dětský pěvecký sbor ZUŠ pod vedením Šárky Potůčkové.

Dalšími pedagogy, kteří s účinkujícími program nacvičili, byli Eva Zimová, Dagmar Prokopová, Daniela Štěpánová, Hana Novotná, Luboš Votroubek, Štěpánka Holancová, Anna Vrbová a ředitel školy František Zima. Na klavír doprovázela Alena Radová.

Na úplný závěr zazněla nádherná skladba Leonarda Cohena Hallelujah v podání dětského sboru. Pokud si oživíme knižní význam jejího názvu – radostný zpěv či jásání – byl to konec v mnohém symbolický. Jásat je už v tuto chvíli opravdu možné, neboť naděje, že varhany budou zachráněny, se postupně stává realitou.

Projekt, který odstartoval v listopadu loňského roku Mezinárodní hudební festival F. L. Věka, nabral letos nečekané obrátky. Podle svých možností se k němu připojilo velice široké spektrum lidí - počínaje vedením radnice, zastupiteli, lékaři, učiteli (současnými i bývalými), místními podnikateli a firmami a konče celými rodinami, několika desítkami občanů z Dobrušky i okolí nebo těch, kteří mají k Dobrušce či hudbě nějakou vazbu.

„Konat dobro a pomáhat by mělo být základní součástí života každého člověka,“ zdůraznil František Veverka s tím, že všichni, kteří vystoupili, nebo do Husova sboru přišli, pomohli. „Kdyby varhany, které se na nás shora dívají, uměly mluvit, jistě by řekly - DĚKUJEME,“ pronesl na úplný závěr.      

Krátce poté se Husův sbor téměř vyprázdnil. Mezi posledními z kostela odcházel farář Václav Böhm CČSH s manželkou, který ocenil vysokou úroveň žáků ZUŠ a s dojetím podotkl: „Je velmi cenné a potěšující, jak záchrana varhan dokáže spojit lidi.” Vystihl tím podstatu dění, které od začátku roku v Dobrušce probíhá.

Reklama

Výběr článků

Načítám