Hlavní obsah

Základ Juditina mostu, předchůdce Karlova, se podařilo nalézt

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Náš nejslavnější most, Karlův přes Vltavu v Praze, měl svého předchůdce, o němž se toho vědělo pramálo. Historici a archeologové se delší dobu snažili ve Vltavě objevit jeho zbytky, nyní mohou říci: Povedlo se.

Foto: Muzeum Prahy

potápěči u Karlova mostu

Článek

Průzkum dna Vltavy organizovalo Muzeum hlavního města Prahy ve spolupráci s Národním památkovým ústavem ú. o. p. Potápěči zkoumali říční dno od pátku 19. do pondělí 22. února, zhruba do 15 hodin.

Základ mostu se podařilo objevit

Nejúspěšnějším nálezem, který se podařilo odhalit v neděli po poledni, je základ 2. pilíře Juditina mostu, resp. konstrukce ze železitého (tmavého) pískovce, která téměř jistě tímto základem je. Jde o důležitý počin pro plánovaný komplexní projekt zaměření pilířů mostu, o nichž jsou zatím údaje náhodné, nesystematické a přibližné. Nález pilíře bude nyní důkladně zhodnocen.

Vedlejším produktem je soubor artefaktů, který doplní a rozšíří nálezy z roku 2014. Některé fragmenty byly získány ze stejných sektorů jako při minulém průzkumu a budou nyní podrobeny důkladnému zkoumání. Předměty souvisejí se životem v okolí mostu, zajímavé jsou například části dýmek z přelomu 19. a 20. století, zlomky středověkých nádob a části stavebního materiálu z okolních staveb i z Karlova mostu.

Juditin most byl nejstarším kamenným mostem v českých zemích, jeho stavba byla zahájena v roce 1158, dokončena byla po čtrnácti letech v roce 1172.

Nejisté ale je, zda byly objeveny pozůstatky dřevěného mostu ‒ předchůdce mostu Juditina. Fotografie zbytků dřev na dně Vltavy zatím nesvědčí o tom, že by šlo o fragmenty tohoto mostu, získané informace bude nutné ještě podrobněji vyhodnotit.

Úkol, najít pozůstatky raně středověké dřevěné komunikace přes Vltavu, nadále trvá.

Na výstavě ve věži

Nalezené předměty budou součástí expozice Mysterium věže ve Staroměstské mostecké věži - otevřena bude od 1. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám