Hlavní obsah

Zájezd, koncert, beseda, předvánoční setkání aneb Členové klubu seniorů Pohoda budou v jednom kole

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se závěrem roku připravil klub seniorů Pohoda z Kostelce nad Orlicí, který v letošním roce slaví 55 let od svého vzniku, opravdu pestrý program, v němž nechybí zájezd s návštěvou koncertu v královéhradecké filharmonii, beseda i tradiční a oblíbené předvánoční setkání v SK Rabštejn.

Foto: Klub seniorů Pohoda (archiv)

Členové klubu seniorů Pohoda.

Článek

Už ve čtvrtek 23. listopadu absolvují kostelečtí senioři zájezd do Hradce Králové, kde navštíví veřejnou generálku koncertu vynikajícího houslisty Ivana Ženatého a Filharmonie Hradec Králové s dirigentem Andreasem Sebastianem Weiserem, na němž bude znít hudba Richarda Wagnera, Maxe Brucha a Felixe Mendelsohna Bartholdyho.

Jen co vstřebají hudební zážitky, vypraví se ještě týž den na prohlídku Obřího akvária v krajské metropoli. Téměř samozřejmostí je (tentokrát trochu pozdní) oběd v oblíbené restauraci U Vnuka v Nepasicích. 

Následující týden, v úterý 28. listopadu v 15 hodin, se tzv. na "domácí půdě", ve společenské místnosti klubu Pohoda, uskuteční další akce - beseda s Konstantinem Korovinem, který seniorům povypráví o svém tříměsíčním putování po 88 klášterech v Japonsku a vše doprovodí fotografiemi z cesty.

A co se účastníci besedy dozví? „Například co značí slovo henro, jak dlouho Konstantin Korovin po ostrově Shikoku putoval, jak mohl vydržet trasu dlouhou 1200 kilometrů, kde čerpal energii nebo jak si může pamatovat japonské názvy. Při debatě s ním dojde i na vzpomínku na maminku, kvůli níž podstoupil tuto náročnou poutní cestu,“ uvedla Miroslava Nováková, vedoucí klubu seniorů Pohoda, která akci připravila. 

Podle hlavní organizátorky by si "pohodáři" neměli nechat ujít zasvěcené vyprávění, jež může být pro mnohé "dárkem pod stromeček" a pro členy klubu skutečnou lahůdkou, protože Kosťa Korovin je prý skromný člověk, z něhož vyzařuje harmonie, pokora, čistota a klid, navíc kolem sebe dokáže rozdávat radost, vědomosti a své posluchače doslova donutí pátrat po dalších informacích.

Na začátku prosince se senioři mohou těšit na oblíbené předvánoční setkání v prostorách SK Rabštejn v Kostelci nad Orlicí. Na Mikuláše, tedy 6. prosince v 17 hodin bude jejich hostem Sbor z hor.

Dvanáctičlenný sbor z Rokytnice v Orlických horách je seskupením nadšenců, muzikantů i zpěváků, které rozdává radost už od roku 2011, kdy se poprvé představilo na rokytnickém vánočním jarmarku. V plánu neměli se scházet dál, ale jejich hraní tak nadchlo diváky, že dostali hned nabídky na další vystoupení. A tak hrají stále, schází se pravidelně každou neděli večer.

Jedná se o čisté amatéry různých povolání, rozdávající radost nejen v okolí, ale k vidění byli i na Rychnovském jarmarku, v Sopotnici, Kunvaldu, ve Vamberku a po celých Orlických horách. V orchestru mají především basu, co tvrdí muziku, dvě kytary, mandolínu, housle, bodhrán (což je irský buben), ukulele, několik fléten a různé rytmické nástroje. A kdo může, ten zpívá.

Dá se téměř s jistotou předpokládat, že v tomto případě budou zpívat i účastníci předvánočního setkání, tedy velice agilní členové klubu seniorů Pohoda.

Reklama

Výběr článků

Načítám