Hlavní obsah

Zájemci se naučili základy péče o své blízké

Novinky, Dana Lipovská

Nadační fond Zůstaneme doma ve spolupráci s Krajskou nemocnicí T. Bati ve Zlíně uspořádal vůbec poprvé v prostorách Centra klinické gerontologie seminář k péči o nemocné v domácím prostředí. Zúčastnilo se ho osm zájemců.

Foto: Nikola Hofmanová
Článek

Lektorky nadačního fondu příchozí učily, jak se postarat o své nemocné blízké tak, aby mohli zůstat v domácí péči.

„Smyslem a cílem je podpořit rodiny, které se chtějí starat o své příbuzné doma, tak, aby mohli nemocní v domácím prostředí důstojně žít a dožít,” uvedla Kateřina Šmolková z nadačního fondu Zůstaneme doma a dodala: „Lidé základní věci v péči o příbuzné znají, ale často je nevykonávají úplně správně a mohou si nakonec sami zdravotně ublížit. Chceme jim tedy ukázat, jak to dělat jednodušeji a lépe.”

Zájem starat se doma o své příbuzné má podle Kateřiny Šmolkové stále více lidí, a to i přesto, že se jedná o velkou psychickou a fyzickou zátěž. „Svým způsobem je to však pro člověka naplňující a smysluplné, což je správné,” uzavřela Šmolková.

Osm účastníků semináře si vyzkoušelo polohování, zvládnutí hygieny nebo výběr správných pomůcek.

„Neteř je po mozkové mrtvici, zatím je stále v nemocnici, ale chceme se o ni s rodinou postarat. Proto jsem se přišla na seminář podívat a něco se přiučit,” zmínila jedna z příchozích.

Další setkání se znovu uskuteční 13. října a 8. prosince v době od 16 do 17:30 hodin ve výukovém sále Centra klinické gerontologie. Případné dotazy k setkáním je možné řešit na telefonu 606 739 607.

Reklama

Výběr článků

Načítám